Lacul Albastru, singurul lac din tara care isi schimba culoarea in functie de lumina

Vineri, 23 Mai 2014, ora 12:58
3075 citiri
Lacul Albastru, singurul lac din tara care isi schimba culoarea in functie de lumina

Clubul civic "Lacul Albastru" din orasul Baia Sprie va sarbatori sambata, pentru a doua oara, ziua singurului lac montan din tara care isi schimba culoarea in functie de lumina.

"Lacul Albastru a fost declarat monument al naturii in anul 1970 si e un unicat in lume deoarece oglinda lacului isi schimba culoarea in functie de lumina. Speram sa fie un prilej de bucurie pentru iubitorii de natura si pentru cei care aleg sa-si petreaca vacanta la sfarsit de saptamana la poalele varfului Mogosa din Muntii Gutai" a declarat vineri primarul orasului Baia Sprie, Dorin Pasca.

Cercetatorii in domeniul geologiei din cadrul companiei miniere Remin Baia Mare au descoperit ca lacul situat in zona montana a orasului Baia Sprie, la aproximativ trei kilometri, s-a format in anul 1920 prin surparea unei galerii de mina abandonate din fostul filon Domnisoara, iar de-a lungul anilor apa stransa in cavitatea formata a dus la formare unui lac care a creat un biotop specific in jurul sau.

Efectul optic de schimbare a culorii apei din lac este data de compusii sulfurosi cu continut neferos, apa primind in functie de lumina soarelui reflexe de smarald pana spre verde-albastrui sau cristalin.

Lacul este unul dintre punctele de atractie a turistilor care viziteaza statiunile montane Suior si Mogosa din Muntii Gutai. Elevii fostilor licee de stiinte ale naturi si studentii facultatilor de minerit din cadrul universitatii baimarene au intreprins de-a lungul anilor studii de cercetare asupra formarii lacului si cauzelor care determina schimbare culorii apei.

In amonte de lac se afla al doilea lac, Mogosa, o cabana turistica, partii de schi si telescaun. Cele doua lacuri apropiate sunt vizitate de turistii romani si straini tot timpul anului.

#Lacul Albastru, #statiuni montane romania, #turism romania, #lacul Mogosa , #Timpul liber