Asteroidul Romania a fost vazut pentru prima data din tara

Marti, 22 Mai 2012, ora 20:58
1155 citiri
Asteroidul Romania a fost vazut pentru prima data din tara

Specialistii Observatorului Astronomic din Galati au observat, in noaptea de 21 spre 22 mai, pentru prima data de pe teritoriul tarii noastre, asteroidul (7986) Romania.

Potrivit coordonatorului Observatorului Astronomic, Ovidiu Tercu, observarea asteroidului Romania, care a durat aproximativ doua ore, a fost posibila folosindu-se telescopul principal cu diametrul de 400 mm, obtinandu-se 38 de pozitii masurate si raportate la Minor Planet Center (MPC).

"Pe o perioada de aproape doua ore am facut fotografii ale acestui asteroid pentru a-i surprinde miscarea printre stele. In cadrele individuale au fost masurate coordonatele obiectului si au fost raportate catre Minor Planet Center, institutia din cadrul Uniunii Astronomice Internationale care se ocupa cu centralizarea si calcularea orbitelor asteroizilor. Am realizat si un foto-montaj video cu asteroidul, pe care l-am intitulat sugestiv - Romania printre stele," a declarat, Ovidiu Tercu.

Asteroidul (7986) a fost descoperit in 1981 de la Observatorul Astronomic Siding Spring situat in Australia si este doar unul din cei peste 590.000 de asteroizi situati in Centura Principala de asteroizi dintre Marte si Jupiter. El are un diametru de 2-3 km si efectueaza o rotatie in jurul Soarelui in 3.07 ani terestri (aproximativ 1.121 zile). Chiar daca tara noastra poarta numele unui asteroid, pana in prezent, niciun asteroid nu a fost descoperit dintr-un observator de pe teritoriul Romaniei.

Asteroidul (7986) a fost denumit Romania de catre Uniunea Astronomica Internationala (organismul care se ocupa cu denumirea anumitor corpuri si fenomene ceresti) la data de 6 mai 2012.

#asteroid Romania observat, #asteroid Romania 7986, #vizualizare Romania asteroid , #Timpul liber