Un satelit de peste o tona se va prabusi pe Terra duminica sau luni

Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 15:18
1776 citiri
Un satelit de peste o tona se va prabusi pe Terra duminica sau luni

Satelitul european GOCE, lansat in 2009 pentru a cartografia variatiile inregistrate de gravitatia terestra si ramas fara carburant, va patrunde in atmosfera terestra cel mai probabil duminica sau luni, a declarat Rune Floberghagen, coordonatorul misiunii.

Epuizarea rezervelor de carburant s-a produs pe 21 octombrie, in jurul orei 03.20 GMT, Agentia Spatiala Europeana (ESA) anuntand atunci intr-un comunicat "incheierea misiunii" acestui satelit, informeaza cnn.com.

Cea mai mare parte din corpul satelitului, care are o lungime de 5,3 metri si o greutate de peste o tona, se va dezintegra la intrarea in atmosfera, potrivit ESA, insa este posibil ca mai multe resturi "de mici dimensiuni" sa ajunga la suprafata Terrei.

Nimeni nu cunoaste momentul exact cand fragmentele satelitului vor cadea pe pamant, a adaugat ESA, intrucat satelitul nu va mai fi controlat in acele momente de operatorii sai, dar cel mai probabil bucatile de satelit se vor prabusi in ocean sau in zone nepopulate.

Zona care ar putea fi afectata va fi totusi cunoscuta cu o precizie mai mare pe masura ce se apropie momentul intrarii in atmosfera.

Un program international promovat de Comitetul de coordonare inter-agentii pentru deseurile spatiale (Inter-Agency Space Debris Coordination Committee/ IADC) va asigura supravegherea prabusirii pe Terra a satelitului GOCE.

Din martie 2009, GOCE pluteste pe o orbita terestra, "la o altitudine exceptional de mica pentru un satelit de cercetari stiintifice", precizeaza ESA.

Gradiometrul sau, instrumentul care masoara gravitatia in 3D, a permis cartografierea variatiilor inregistrate de gravitatia terestra, "cu o precizie de neegalat", a subliniat ESA.

Oamenii de stiinta au exploatat de asemenea datele transmise de GOCE pentru a alcatui prima harta din lume de inalta rezolutie a frontierei dintre scoarta terestra si manta, denumita "moho" (discontinuitatea Mohorovicic).

GOCE a devenit astfel "primul seismograf de pe orbita" atunci cand a detectat undele sonore produse de puternicul seims care a lovit Japonia pe 11 martie 2011.

Misiunea trebuia sa dureze initial 20 de luni, dar ESA a decis sa o prelungeasca pana la sfarsitul anului 2012, intrucat consumul de carburant era considerabil mai putin important decat se prevedea.

GOCE a fost construit inainte de intrarea in vigoare, in 2008, a unui acord international care i-a constrans pe constructorii de sateliti stiintifici sa ii echipeze cu un sistem de propulsie care sa ii faca sa se prabuseasca in mare, departe de zonele locuite, la incheierea misiunilor lor.

#satelit Terra, #satelit Pamant, #satelit Goge , #Stiri Lifestyle