"Turturi" de sticla cu platina si aur de la Selimbar, noutatea sezonului in decorarea brazilor

Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 16:10
2041 citiri
"Turturi" de sticla cu platina si aur de la Selimbar, noutatea sezonului in decorarea brazilor

Mii de decoratiuni de sticla sunt trimise in aceste zile, din atelierul din comuna Selimbar (judetul Sibiu), spre galerii de arta, firme de profil, dar si beneficiari instariti care-si impodobesc nu doar brazii, dar si casele, de sarbatori, ultima moda fiind "turturii" de sticla, pe care a "nins" cu platina sau aur, a declarat artistul sticlar, Ion Tamaian.

"Noutatea acestui an ar fi aceste forme abstracte, turturi, care arata extraordinar pusi pe brad. Si acolo vom interveni cu depuneri de aur, platina sau cu lustere. Vor avea culori foarte frumoase. Pretul va ajunge intre 5 si 10 euro", a explicat Ion Tamaian.

Daca in acest an, turturii nu se mai poarta la streasina caselor, ci in bradul de Craciun, nici globurile nu mai sunt ce erau odata, dovada ca, in functie de continent si traditie, de sarbatori, fiecare isi decoreaza altfel casa. In timp ce europenii si americanii sunt copiati de chinezi si folosesc globurile atat pentru a impodobi casele, dar si mesele si casele, arabii merg mai departe si nu se multumesc cu atat, acestia isi comanda de la atelierul din judetul Sibiu, printese de sticla, care sa le respecte traditia - acoperite cel putin partial, sa nu nud.

"La arabi nu ai voie ca aceste creatii feminine sa le dai dezbracate, trebuie sa le acoperi. Facem printese, vestale pentru ei. Doar femei imbracate. Arabii nu au Craciun, dar au dorinta de a impodobi. Globul este pus la geam, pe masa", a precizat Ion Tamaian.

Americanii prefera globuri cat mai mari si in combinatii inedite, cum ar fi creatii din sticla si metal.

"In SUA, la San Francisco, avem o galerie care vine cu o comanda foarte generoasa si de fiecare data vrea noutati. Forme abstracte, combinatie sticla - metal, dimensiuni foarte mari", spune Ion Tamaian.

Cat de mare poate fi un glob facut manual

Pana la 50 de centimetri diametrul, dar secretul este ca acesta sa fie subtire, ca sa poata fi tinut de cetina bradului. Unii vor sa faca dintr-un glob de Craciun o lampa pe care sa o aiba tot anul.

"Pentru brazi, globurile sunt facute subtiri, globurile decorative - 50 de centimetri. Am facut un glob de peste 60 de centimetri, in care s-a introdus lumina si a fost folosit ca un corp de iluminat", isi aminteste artistul sibian.

Globurile mari pot fi lucrate din metale semipretioase, ca sa straluceasca mai mult decat cele cu care suntem noi obisnuiti. Spre exemplu, globurile foarte mari, care impodobesc brazii de afara, in frig si care rezista la ger, ninsoare, chiar si vant, sunt facute in cuptoare speciale, fiind arse la 500 de grade.

"Aici avem un decor facut cu email, pe un suport de sticla semimata. Acest decor se arde la 500 de grade. Culorile sunt deosebite, pentru ca la baza stau sarurile metalelor semipretioase. Aceste globuri si cel mare sunt cu dopaj de argint, intr-o combinatie de saruri ale argintului, care fuzioneaza la o mie de grade. Aceste efect il scoate si focul, ca sa scoatem aceste culori ale curcubeului. Globurile sunt gandite pentru brazi mari si rezista, nu se sparg", a prezentat Ion Tamaian cateva din operele de arta care se realizeaza la Selimbar.

El a aratat ca europenii si chinezii - care comanda aproape orice e facut manual in Europa - folosesc globurile, dar si alte decoratiuni din sticla, atat pentru brazi, dar mai ales pentru casa. Unii nu comanda vedeta iernii - globul - ci seturi de pahare unicat sau sticlute in care isi pastreaza parfumurile. Femeile prefera brose in combinatie de metale pretioase si sticla, pe care le folosesc nu doar ca podoabe, ci si sa le aseze in decoratiuni pe masa.

"Acest decor este destul de nou pentru ca este un suport de email, s-a fixat argint electrolitic. Pe urma patinat, invechit. Noutatea este faptul ca avem forme decorative abstracte, care stau cateva zile intr-un cuptor si se vor raci lent. La final, culorile vor fi foarte clare, curate, fie ca este rosu sau albastru, cobalt sau galben, orice culoare se va vedea clar. Se va vedea orice forma modelata la cald, fie ca e vorba de fata, flacari, e de fapt ce am adus noi ca o alta noutate in acest an", a descris artistul sticlar brosele deosebite care se pot purta atat de catre doamne, cat si de ... brazi.

Aproape tot ce ce lucreaza in atelierul din Selimbar se exporta in tari precum Italia, Germania, Olanda, Suedia, Norvegia, Anglia, Rusia, China, SUA si in tarile arabe. Cu preturi incepand de la cinci euro, pana la sute de euro, oricine isi poate comanda o decoratiune de sticla, lucrata manual, la Selimbar. Atat de apreciate sunt globurile romanesti marca Tamaian, de catre bogatii Chinei, incat acestea le decoreaza vilele, la toate marile sarbatori.

"Chinezii sunt innebuniti dupa arta europeana. Exista o patura sociala, acei bogatasi care se imbraca din Europa, isi aranjeaza casa din Europa. Folosesc bradul pentru ambient, pentru casa. Ei folosesc globul si pentru amenajarile interioare. Dar sunt si anumite sarbatori la care le place sa aiba aceste forme decorative", precizeaza Ion Tamaian.

Dintre cei mai cunoscuti clienti ai atelierului de la Selimbar se remarca printul Charles, la care au ajuns niste borcane de sticla speciale, umplute cu miere din Transilvania. Decoratiuni facute de Ion Tamaian au ajuns si la familia presedintelui Romaniei - sotia acestuia, Maria Basescu a vizitat personal atelierul sticlarilor de la Selimbar - la premierul Victor Ponta sau la presedintele Senatului, Crin Antonescu, sub forma de cadouri facute de colegii parlamentari ai lui Ion Tamaian, care este si deputat PNL atunci cand nu se ocupa de arta sticlariei.

#decorare brazi, #decora iuni sticla, #artistul sticlar Ion Tamaian , #Stiri Lifestyle