Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Modul in care pariezi la jocurile de noroc este influentat de gene

Modul in care pariezi la jocurile de noroc este influentat de gene


Atunci cand joci un joc de noroc, decizia de a aborda o anumita strategie este influentata de variatiile unui set de gene care controleaza dopamina, unul dintre principalii neurotransmitatori de la nivelul sistemului nervos central, conform unui studiu publicat in ultimul numar al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite ScienceNews.org.

Descoperirea realizata de cercetatori de la Institutul Tehnologic din California, Pasadena, sprijina ipoteza ca genele reprezinta o importanta variabila care influenteaza modul in care oamenii iau decizii strategice, dar si alte comportamente sociale complexe.

Aceasta descoperire intra sub incidenta asa-numitei Teorii a Jocului, folosita in stiintele sociale pentru a studia comportamentul indivizilor in interactiuni sociale.

In cadrul acestui nou studiu, cercetatorii au apelat la un joc competitiv pentru a observa modul in care participantii iau decizii si cum aceste decizii sunt influentate de diferentele, de la individ la individ, dintre seturile de gene care au atributiile biologice necesare pentru functionarea dopaminergica.

Concluzia studiului este ca genele prezente diferentiat in regiuni separate ale creierului pot influenta comportamente distincte ale oamenilor in cadrul procesului de luare a deciziilor.

Teoria Jocului descrie interactiunile strategice prin care succesul actiunilor unui participant la joc depinde de actiunile asumate de ceilalti jucatori. In cadrul acestui studiu au fost imbinate modele computerizate de invatare strategica cu asocierea dintre comportamentul strategic intalnit la subiecti si nivelurile de dopamina eliberate in creier.

Creierul include mai multe sisteme distincte care controleaza eliberarea de dopamina, iar dintre acestea, unul are un rol major in comportamentul motivat de recompensa. Majoritatea tipurilor de recompense primite de un subiect au ca efect cresterea nivelului de dopamina din creier, iar o serie de droguri de risc actioneaza tocmai prin stimularea eliberarii de dopamina.

In cadrul acestui studiu cercetatorii au observat ca variatiile genelor care regleaza in principal eliberarea de dopamina in regiunea prefrontala a creierului au rolul de a modula deciziile strategice luate in timpul jocului.

In Teoria Jocului, unul dintre cele mai importante concepte este cel de strategie. In aceste jocuri, participantii au interese contrare sau partial opuse, iar in functie de aceste interese se formeaza un anumit comportament si o anumita strategie de abordare a jocului. Strategia cu care jucatorii abordeaza jocul este influentata de caracteristicile setului de gene care controleaza dopamina.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 976 ori
Citeste mai multe desprepariuri jocuri noroc joc de noroc