Mircea Cartarescu a castigat premiul Tormenta pentru cea mai buna carte straina, in Spania

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 10:40
1492 citiri
Mircea Cartarescu a castigat premiul Tormenta pentru cea mai buna carte straina, in Spania

Scriitorul Mircea Cartarescu este castigatorul premiului Tormenta al mejor libro de autor extranjero, pentru editia spaniola a volumului "Nostalgia", se arata intr-un comunicat remis Mediafax.

Publicat la prestigioasa editura Impedimenta din Madrid, in traducerea semnata de Marian Ochoa de Eribe, volumul "Nostalgia" a fost considerat de presa spaniola una dintre cele mai bune carti straine aparute in 2012.

"Un tur de forta narativ surprinzator, afrodiziac, impresionant din punct de vedere literar, semnat de unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai literelor europene actuale", se arata in descrierea volumul "Nostalgia" de pe site-ul editurii Impedimenta.

Premiul Tormenta al mejor libro de autor extranjero (premiul Tormenta pentru cea mai buna carte straina) este acordat de revista online de critica literara La tormenta en un vaso, initiata si coordonata de Care Santos, scriitoare si critic literar. Optzeci de cunoscuti oameni de litere spanioli sunt colaboratori permanenti ai revistei, autorii articolelor si recenziilor care au transformat La tormenta en un vaso intr-un punct de referinta in critica literara spaniola.

Premiul a fost decernat incepand din 2007, iar printre castigatorii editiilor anterioare se numara Alice Munro si Cormac McCarthy. Finalistii din 2013 au fost, alaturi de Mircea Cartarescu, Richard Ford si John Irving.

In Romania, la sfarsitul anului 2013, la 20 de ani de la prima aparitie in editie completa, "Nostalgia" se situa in topul celor mai bine vandute carti ale editurii Humanitas, cu peste 50.000 de exemplare.

Mircea Cartarescu s-a nascut in 1956, la Bucuresti. A urmat cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii din Bucuresti si a debutat ca poet, publicand cateva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literara a numit "generatia optzecista". Treptat, s-a indepartat de poezie, dedicandu-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din "Nostalgia" le-au urmat un scurt roman ("Travesti", 1994) si apoi unul in trei volume, "Orbitor" (1996-2007), privit de critica drept un reper al prozei romanesti contemporane. Trei volume de publicistica completeaza chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului romanesc.

Cartile sale au fost premiate de Academia Romana, Uniunea Scriitorilor din Romania si din Republica Moldova, Asociatia Scriitorilor Profesonisti din Romania (ASPRO), Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Asociatia Editorilor din Romania, precum si de revistele Cuvantul, Ateneu, Flacara, Tomis si Ziarul de Iasi. Au fost nominalizate in Franta pentru premiile Medicis - Le meilleur livre etranger, Prix Union Latine. Romanul "Nostalgia" a primit in 2005 premiul "Giuseppe Acerbi", Castel Goffredo, Italia. Cartarescu a fost invitat la targuri de carte prestigioase, precum cele de la Paris, Frankfurt, Leipzig, Goteborg si Torino.

Mircea Cartarescu a fost decorat, in 2010, cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Cavaler, o prestigioasa distinctie acordata de statul francez in domeniul culturii.

In 2006, scriitorul a fost decorat in de presedintele Romaniei cu Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Mare Ofiter.

In ultimii ani, scriitorul Mircea Cartarescu s-a numarat printre favoritii la premiul Nobel pentru literatura, potrivit caselor de pariuri internationale.

#Cartarescu premiu, #Cartarescu cea mai buna carte, #Cartarescu scriitor premii , #Stiri Lifestyle