Mexic: au inceput ceremoniile pentru sfarsitul calendarului mayas

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 16:46
2696 citiri
Mexic: au inceput ceremoniile pentru sfarsitul calendarului mayas

Ceremoniile care marcheza sfarsitul unei etape din era maya la sfarsitul unui ciclu de 5.200 de ani, interpretat de unii ca fiind o profetie a sfarsitului lumii, au inceput sambata seara in peninsula Yucatan din Mexic.

Debutul acestor festivitati, ce vor culmina pe data de 21 decembrie, a fost evidentiat prin ofrande aduse divinitatii mayase a Lunii, Ixchel, intr-o pestera din apropiere de Merida, capitala statului Yucatan. Inceputul noii ere maya va fi celebrat pe intreg teritoriul mexican si in alte patru tari unde cultura mayasa a supravietuit trecerii vremii - Guatemala, Belize, Salvador si Honduras.

In timp ce unii se pregatesc sa marcheze pe 21 decembrie sfarsitul calendarului mayas, altii se asteapta la indeplinirea profetiei ca atunci vom asista la "sfarsitul lumii". Unii reprezentanti ai miscarii New Age sunt convinsi ca 21 decembrie este ziua Judecatii de apoi mentionata in hieroglife, potrivit unor interpretari.

Temerea ca vom asista la sfarsitul lumii a fost partial alimentata si de unele filme cu viziuni catastrofice, cum ar fi "2012" regizat de germanul Roland Emmerich si de carti precum "Profetia maya" a scriitorului american de science-fiction, Steve Alten.

Dar expertii in cultura si civilizatia mayasa contesta vehement aceste interpretari. Astfel, Centrul francez pentru cercetare stiintifica (CNRS) reaminteste, intr-un documentar publicat recent, ca mayasii nu au emis profetia ca luna aceasta vom vedea apocalipsa. Astfel, "4 ahau 3 kankin", care potrivit unor experti corespunde datei de 21 decembrie 2012, inseamna in calendarul mayas data la care se incheie un mare ciclu, explica Jean-Michel Hoppan, arheolog si specialist in scrierile mayase.

Aceasta data, care a starnit atatea fantasme, a fost gasita inscriptionata pe o bucata dintr-o impunatoare stana de piatra, denumita "Monumentul 6", conservata pe situl arheologic Mucuspana din sudul Mexicului. Aluzia la sfarsitul unui ciclu major "nu este prezentata ca fiind un cataclism major, o distrugere a lumii", subliniaza specialistul citat mai sus, adaugand ca, din contra, ea face referire la intoarcerea unei divinitati (Bolonyocte) "ce repune timpul in miscare".

#Apolcalipsa mayasa, #calendar mayas, #ceremonie mayasi, #sfarsitul calendarului mayas , #Stiri Lifestyle