Manuscrisul piesei "Like A Rolling Stone", vandut pentru o suma record

Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 13:10
1149 citiri
Manuscrisul piesei "Like A Rolling Stone", vandut pentru o suma record

Manuscrisul de patru pagini cu versurile melodiei "Like a rolling stone" scrise de artistul american Bob Dylan a fost vandut, marti, la licitatie cu pretul record de peste doua milioane de dolari.

Suma este de patru ori mai mare decat recordul de pret obtinut pentru manuscrisul unei piese rock vandut la licitatie de casa Sotheby's, potrivit Mediafax. Precedentul record era detinut de manuscrisul piesei "A Day in the Life", de John Lennon, vandut in 2010.

Bob Dylan a scris versurile pentru celebra piesa, cu creionul, pe patru foi de hartie de mici dimensiuni, intr-un hotel, in 1965. Documentul face parte dintr-un set ce include un total de sase coli de hartie si contine corectii, revizuiri si cateva completari facute de celebrul muzician american.

Cantecul "Like a Rolling Stone" a transformat cariera lui Bob Dylan, care a devenit dintr-un cantaret folk un veritabil star rock. Totodata, aceasta piesa celebra a modificat hotarator cultura populara din anii '60.

"Inainte de lansarea piesei <>, topurile muzicale erau dominate de cantece scurte de dragoste, multe dintre ele avand o durata de trei minute sau chiar mai putin. Sfidand conventiile cu o piesa de sase minute si jumatate, dominata de o poezie intunecata si deprimanta, Bob Dylan a rescris regulile muzicii populare", afirma Richard Austin, directorul departamentului de carti si manuscrise de la filiala din New York a casei Sotheby's.

Bob Dylan considera la randul sau ca acea piesa este remarcabila. "<> este cel mai bun cantec pe care l-am compus", spunea muzicianul american la sfarsitul anului 1965.

Manuscrisul a fost pus in vanzare de un colectionar din California, bun prieten si asociat al lui Bob Dylan, de la care l-a cumparat in urma cu trei ani. Documentul este insotit de o scrisoare de la avocatul muzicianului american, care ii certifica autenticitatea.

Printre celelalte loturi puse in vanzare la aceeasi licitatie, marti, s-au mai aflat manuscrisul cantecului "A Hard Rain's Gonna Fall", de Bob Dylan, vandut cu 485.000 de dolari, o chitara a lui John Lennon, achizitionata cu 305.000 de dolari, si un costum de scena purtat de Elvis Presley, vandut cu 245.000 de dolari.

Un pian, utilizat initial de John Lennon atunci cand inregistra albumul "Imagine", iar apoi, mai tarziu, de Bob Dylan si Lou Reed, estimat intre 100.000 de dolari si 200.000 de dolari, nu si-a gasit cumparator.

#manuscris cantec, #artist Bob Dylan, #licitatie manuscrise , #Stiri Lifestyle