A fost inventat sistemul care scanează creierul și "citește" gândurile. Decodorul este bazat pe inteligența artificială

Marti, 02 Mai 2023, ora 16:14
129 citiri
A fost inventat sistemul care scanează creierul și "citește" gândurile. Decodorul este bazat pe inteligența artificială

A fost dezvoltat un decodor bazat pe inteligență artificială care poate traduce activitatea creierului într-un flux continuu de text, într-o descoperire care permite pentru prima dată citirea neinvazivă a gândurilor unei persoane, scrie The Guardian.

Decodorul ar putea reconstrui gândurile cu o acuratețe uimitoare, redând în scris momentul în care oamenii ascultă o poveste, de exemplu – sau chiar și-au imaginat una în tăcere – folosind doar datele de scanare fMRI (n.r. - Imagistică prin Rezonanță Magnetică funcțională).

Sistemele anterioare de decodare a limbajului au necesitat implanturi chirurgicale. Cel mai recent progres este încurajator pentru perspectiva unor noi modalități de restabilire a vorbirii la pacienții care se luptă să comunice după un accident vascular cerebral sau suferă de o boală a sistemului nervos.

Medicul Alexander Huth, care a condus lucrările la Universitatea din Texas, a spus pentru The Guardian: „Am fost oarecum șocați că funcționează la fel de bine. Lucrez la asta de 15 ani... așa că a fost șocant și interesant când a funcționat în sfârșit”.

Realizarea depășește o limitare fundamentală a fMRI și anume că, în timp ce metodele actuale pot mapa activitatea creierului într-o loc precis cu o rezoluție incredibil de mare, există un decalaj de timp inerent, ceea ce face imposibilă urmărirea activității cerebrale în timp real.

Întârzierea există deoarece scanările fMRI măsoară răspunsul fluxului sanguin la activitatea creierului, care atinge vârfuri și revine la valoarea de bază în aproximativ 10 secunde, ceea ce înseamnă că nici cel mai puternic scaner nu poate îmbunătăți acest lucru. „Este acest proxy zgomotos și lent pentru activitatea neuronală”, a spus Huth.

Această limită dură a împiedicat capacitatea de a interpreta activitatea creierului ca răspuns la vorbirea naturală.

Cu toate acestea, apariția modelelor mari de limbaj – tipul de inteligență artificială care stă la baza ChatGPT al OpenAI – a oferit o nouă cale de acces. Aceste modele sunt capabile să reprezinte, în cifre, semnificația semantică a vorbirii, permițând oamenilor de știință să se uite la ce tipare de activitate neuronală corespundea șirurilor de cuvinte cu un anumit sens, mai degrabă decât încercarea de a citi activitatea cuvânt cu cuvânt.

Procesul de învățare a fost intens: trei voluntari au fost nevoiți să st ...citeste mai departe despre "A fost inventat sistemul care scanează creierul și "citește" gândurile. Decodorul este bazat pe inteligența artificială" pe Ziare.com

NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#inteligenta artificiala, #ai, #citirea gandurilor, #text, #imagini , #Stiri Lifestyle