Fundatia printului Charles are un proiect de 250.000 de franci elvetieni in Romania

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 08:35
2307 citiri
Fundatia printului Charles are un proiect de 250.000 de franci elvetieni in Romania

Fundatia Mihai Eminescu Trust (MET), patronata de Printul Charles, va derula, in urmatorii doi ani, un proiect in localitatea Malancrav, judetul Sibiu, avand ca scop conservarea si valorificarea soiurilor de fructe, in valoare de peste 250.000 de franci elvetieni.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de reprezentantii Fundatiei MET, organizatia va derula, pentru urmatorii doi ani, in satul Malancrav, din judetul Sibiu, proiectul "Agricultura durabila in zone defavorizate ale Romaniei: Conservarea si valorificarea soiurilor de fructe".

Proiectul este cofinantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Valoarea finantarii elvetiene este de 220.318,48 franci elvetieni, cofinantarea din partea Fundatiei MET fiind de 30.000 de franci.

"Livada Malancrav, atestata inca din 1305, cuprinde o bogata varietate de soiuri de meri, peri, pruni si nuci, o flora si o fauna diversa. In special merii sunt din soiuri autohtone vechi, cu mare valoare istorica si economica. Asemeni multor livezi din regiune, si livada Malancrav este amenintata de imbatranirea copacilor, regenerarea insuficienta, disparitia interesului fata de metodele traditionale de pomicultura si lipsa resurselor", se arata in comunicat.

Potrivit documentului, proiectul isi propune valorificarea soiurilor autohtone de pomi fructiferi si a practicilor agricole traditionale ca activitati durabile generatoare de venit pentru comunitatile rurale.

Proiectul sustine constientizarea comunitatilor din satul Malancrav si comuna Laslea, oferind satenilor oportunitatea de a dobandi cunostintele necesare practicarii pomiculturii traditionale.

"Schimburile de experienta intre expertii si fermierii elvetieni si romani si implicarea activa a satenilor vor rezulta in crearea unei liste a soiurilor autohtone de pomi fructiferi si a unei livezi demonstrative. Livada va servi, initial, ca locatie pentru instruirea localnicilor in tehnici de altorire si pomicultura, dezvoltandu-le capacitatea de a practica agricultura traditionala. In viitor, livada va servi ca sursa de puieti, sprijinind conservarea soiurilor autohtone si implicit biodiversitatea nationala si europeana", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii MET mai anunta ca o replica a livezii demonstrative va fi creata in vecinatatea unei scoli locale, elevii participand la plantarea pomilor si fiind responsabili de ingrijirea lor ulterioara. Elevii vor beneficia de workshop-uri in care vor invata cum sa ingrijeasca livada, cum sa valorifice fructele prin retete traditionale si cum sa recicleze eficient.

Proiectul se deruleaza impreuna cu Fundatia elvetiana Save.

Printul Charles a fost in Transilvania de mai multe ori in ultimii ani, in vizite private, in judetele Mures, Covasna, Harghita si Brasov.

#fundatie print Charles, #investitii Romania print Charles , #Stiri Lifestyle