Copii si televizoarele: 10 sfaturi pentru a dezvolta obiceiuri sanatoase

Miercuri, 23 Iunie 2021, ora 15:22
539 citiri
Copii si televizoarele: 10 sfaturi pentru a dezvolta obiceiuri sanatoase
televizor FOTO: unsplash.com

Nu exista nicio indoiala: televizorul este, in multe case, mai mult decat un simplu aparat de uz casnic. Expertii nu se obosesc niciodata sa repete ca orele petrecute in fata televizorului nu ar trebui abuzate, iar acest lucru este mult mai important in cazul copiilor: incurajeaza izolarea si stilul de viata sedentar. Exista, de asemenea, studii care asociaza orele petrecute in fata televizorului cu riscul de a dezvolta ADHD. Din acest motiv, asociatiile pediatrice recomanda copiilor sub doi ani sa nu se uite la televizor si ca cei peste aceasta varsta sa nu o faca mai mult de doua ore pe zi.

In plus, se estimeaza ca atunci cand privesc la televizor, consuma si cantitati foarte mari de reclame (9.000 de reclame pe an) despre care se crede ca au o legatura puternica cu obezitatea infantila, deoarece exista dovezi ca cei care se uita la televizor mult timp si, prin urmare, publicitate, consuma mai multe alimente cu un aport de calorii foarte mare.

Este clar ca nu totul este rau si ca, daca folosim televizorul cu intelepciune, poate fi un instrument educational foarte util. Iata cateva sfaturi pentru a dezvolta obiceiuri sanatoase:

Televizoare - oferte (eMAG)

1.Nu trebuie sa aveti televizorul pornit toata ziua: copilul poate sa urmareasca programul ales si, la sfarsitul acestuia, sa opreasca televizorul.

2.Nu il folositi intotdeauna ca mijloc de evadare sau divertisment sau ca babysitter.

3.In camera copiilor nu ar trebui sa existe televizor.

4.Nu amanati alte sarcini pentru a va uita la televizor.

5.Influentati copiii pentru a putea gasi alte modalitati pentru a ii distrage.

6.Evitati emisiunile si programele violente sau non-educative.

7.Obisnuieste-ti copiii sa ceara permisiunea de a porni televizorul.

8.Opriti televizorul in timpul meselor.

9.Folositi televizorul ca activitate comuna care poate duce la jocuri, explicatii, cantece. Daca urmariti impreuna, puteti vorbi despre asta si experienta va fi mai educativa. De exemplu, intr-o scena violenta va puti exprima dezacordul.

10.Asigurati-va ca televizorul nu reduce orele de somn ale copilului.

Majoritatea copiilor de astazi sunt conectati la dispozitive precum televizoare, tablete si smartphone-uri cu mult inainte de a sti sa mearga cu bicicleta. Tehnologia poate face parte dintr-o copilarie sanatoasa, atata timp cat acest privilegiu nu este abuzat. De exemplu, copiii prescolari pot beneficia de invatarea alfabetului folosind televiziorul, copiii scolari pot juca jocuri si aplicatii educationale, iar adolescentii pot face cercetari folosind internetul.

Dar a petrece prea mult timp in fata ecranelor poate sa nu fie un lucru benefic:

  • Copiii care petrec regulat mai mult de 4 ore pe zi uitandu-se la televizor sunt mai predispusi sa fie supraponderali.
  • Copiii care urmaresc acte violente la televizor sunt mai predispusi sa se comporte intr-un mod agresiv si sa simta ca lumea ii sperie si ca li se poate intampla ceva rau.
  • Adolescentii care joaca jocuri si aplicatii video violente sunt mai predispusi sa fie agresivi.
  • Personajele de la televiziune, filme si jocuri video se angajeaza adesea intr-un comportament riscant, cum ar fi fumatul si consumul de alcool, si intaresc stereotipurile rasiale si de gen.
  • De aceea, este atat de important ca parintii sa controleze timpul petrecut de copiii lor in fata ecranelor.

Televizoare - descopera ofertele zilei

Academia Americana de Pediatrie (AAP) ofera urmatoarele recomandari cu privire la durata ecranului:

  • Bebelusi si copii mici cu varsta de pana la 18 luni: nu ar trebui sa petreaca timp in fata ecranelor, cu exceptia apelurilor video cu rudele si prietenii.
  • Copii mici cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de luni: timp de testare impreuna cu un parinte sau alt ingrijitor.
  • Prescolari: nu mai mult de o ora pe zi de programe educationale, urmarite impreuna cu un parinte sau ingrijitor care ii poate ajuta sa inteleaga ce urmaresc.
  • Copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 5 si 18 ani: Parintii ar trebui sa stabileasca limite consistente pentru timpul petrecut de copiii lor in fata ecranelor, inclusiv televizorul, social media si jocurile video.

Dupa cum am mentionat, televizorul poate fi un instrument educativ daca este utilizat responsabil si va poate ajuta sa invatati copilul diverse lucruri, sa petreceti timp impreuna si sa va distrati.

#copii, #televizor, #adhd, #obiceiuri sanatoase , #Stiri Lifestyle