Cinematografia elena sufera dupa banii statului. Romanii dau sfaturi

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 20:44
1059 citiri
Cinematografia elena sufera dupa banii statului. Romanii dau sfaturi

Industria cinematografica din Grecia este pe cale de disparitie din cauza lipsei finantarilor de la stat. Daca acesta situatie este noua pentru cineastii eleni, romanii "s-au bucurat" de acest statut si inainte de criza financiara. Sfatul regizorilor romani: sponsorizarile.

Arta cinematografica din Grecia a fost si ea puternic afectata de situatia economica precara a statului. In cadrul celei de-a 52-a editie a Festivalului de Film de la Salonic regizorii romani au avut ocazia sa ofere exemplul unei subzistente de succes.

La fel ca anul trecut, si in 2011 industria elena a filmului continua sa se zbata pentru supravietuire. In prezent, Centrul elen pentru Film se concentreaza asupra platii datoriilor si nu se asteapta la resurse financiare majore pentru viitorul apropiat, conform noului director al organizatiei, Grigoris Karandinakis.

Producatorii de film din Romania au devenit un bun exemplu, dupa ce ani la randul fondurile statului au fost rareori suficiente.

"Daca am merge doar pe programul obisnuit, am fi pierduti. Fiti creativi", i-a sfatuit regizorul Alexandru Solomon pe colegii greci.

In Romania industria cinematografica beneficiaza de doar aproximativ 2,7 milioane de dolari anual din partea statului, mai putin cu aproximativ 6 milioane de dolari fata de perioada de acum trei ani, dinainte de declansarea crizei economice internationale. Aceasta suma nu acopera decat aproximativ jumatate din cheltuielile de productie - doar 10% in cazul documentarelor.

Inventivitatea a devenit cuvant de ordine in cinematografia romananesca, neputand-se baza pe subventii, cineastii romani cauta finantari din mediul privat sau invata sa se descurce cu ce au.

Fata de Romania, Centrul elen pentru Film are un buget anual de 3,4 milioane de dolari, dar producatorii locali se plang ca au primit sume mult prea mici din acest buget in ultimul an, in urma masurilor de austeritate impuse pentru a iesi din criza economica ce afecteaza Grecia.

#filme romanesti cinematografia grecesca finantari , #Stiri Lifestyle