Din nefericire, principala afectiune de care sufera omul modern putem spune ca este obsesiv-compulsivitatea.
Tulburarea obsesiv-compulsiva este o afectiune in are persoana suferinda are o seama intreaga de obsesii cum ar fi: ganduri, idei, imagini sau senzatii ce duc la compulsii.
Compulsiile sunt comportamentele repetitive sau ritualurile aproape imposibil de stapanit, ce ar trebui sa il descarce de povara obsesiilor.
De aceea, putem spune ca obsesiile sunt cele ce guverneaza, invadand gandurile omului. Iar acesta, incercand sa scape de tensiunea imensa resimtita, dezvolta o seama intreaga de comportamente compulsive ce se doresc a fi eliberatoare de tensiune.
Dar sa vedem cateva obsesii ce pot ajunge sa sufoce individul:
1. Obsesii care tin de stima de sine:
2. Obsesii care tin de familie:
3. Obsesii care tin de cariera:
4. Obsesii care tin de viata sociala:
Acestea sunt doar o parte din obsesiile de care sufera oamenii din ziua de azi. De ce sunt obsesii?
Pentru ca le creeaza o tensiune foarte mare, interna, care ii face mai degraba sclavul dorintelor lor.
Si chiar daca ajung sa isi satisfaca mare parte din aceste obsesii, indivizii tot nu se vor simti satisfacuti. Aparent aceasta afectiune ii face sa se simta ca intr-o cursa fara sfarsit, intr-un cerc vicios ce ii va sufoca, incet, incet...
Exemple de comportamente compulsive ce se doresc a fi, forme de eliberare de tensiunea interna:
De asemenea este foarte important sa stim, faptul ca, obsesiv
compulsivitatea se asociaza foarte des cu o seama intreaga de afectiuni psihologice cum ar fi: depresia, anxietatea, atacurile de panica, tulburarile de personalitate, tulburarile de comportament, tulburarile alimentare, tulburarile de somn, tulburarile de natura sexuala.
De ce a ajuns lumea in aceasta situatie si ce este de facut?
Dorinta de perfectiune, dorinta de a avea totul cat mai repede sau cat mai usor precum si modelele sociale false (vedetele de carton) sau reclamele ce promit adevarate vraji sau minuni, pun o imensa presiune pe individ, intoxicandu-i mintea, gandurile, comportamentele.
Solutia o reprezinta doar specialistul. Impreuna cu un psihoterapeut se poate concepe un plan terapeutic de "detoxifiere mentala" de regasire a stimei de sine, de reechilibrare emotionala dar si de reidentificare a valorilor proprii.
Articol semnat de Constantin Cornea, Psihoterapeut & Coach