Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Retrospectiva filmului romanesc la Bruxelles

Retrospectiva filmului romanesc la Bruxelles


Cea mai importanta retrospectiva dedicata filmului romanesc organizata vreodata in Benelux va avea loc la Bruxelles, in luna aprilie, la Cinemateca regala a Belgiei si marcheaza 100 de ani de cinematografie in Romania, informeaza un comunicat al Institutului Cultural Roman (ICR).

Un numar de 21 de filme, de la operele noului val (Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu), la cele ale cineastilor deceniilor trecute (Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Elisabeta Bostan, Andrei Blaier, Dan Pita, Mircea Daneliuc) sau intemeietorilor celei de a saptea arte (Jean Georgescu), contureaza fresca de un secol a filmului romanesc, se mentioneaza in comunicat.

Luna filmului romanesc va debuta la 3 aprilie cu o conferinta a profesoarei universitare Dominique Nasta de la Universitatea Libera Bruxelles: "Cinematografia romaneasca de la A la Z: radiografia unui fenomen", urmata de filmul 'Reconstituirea' (1969), de Lucian Pintilie.

"Mult timp necunoscuta in lume, cinematografia romaneasca este de acum o valoare sigura, recompensata cu premii importante si care a starnit entuziasmul criticilor si publicului", scrie Dominique Nasta.

Ciclul se incheie la 30 aprilie cu primul film realizat in Romania: superproductia 'Independenta Romaniei' (1912), de Grigore Brezeanu si Aristide Demetriade, acompaniata live de pianista de jazz Ramona Horvath.

Retrospectiva organizata de Cinemateca regala a Belgiei si Institutul Cultural Roman Bruxelles, cu o programare propusa de filmologul Dominique Nasta, a fost realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Arhivei Nationale de Filme.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1024 ori