Venetia se pregateste pentru Festivalul de film: 18 filme intra in competitie

Luni, 27 August 2012, ora 18:31
1988 citiri
Venetia se pregateste pentru Festivalul de film: 18 filme intra in competitie

Venetia se pregateste pentru cea de a 69-a editie a Festivalului international de film, cel mai vechi din lume, fondat in 1932. "Mostra del cinema", cum i se spune in Italia, implineste anul acesta 80 de ani, dar 11 editii nu au putut fi organizate, intre anii '40 si '50, din cauza celui de al Doilea Razboi Mondial.

Juriul celei de a 69-a editii a Festivalului, care se va desfasura la Venetia-Lido in perioada 29 august - 8 septembrie, va fi condus de regizorul american Michael Mann, iar oaspetii internationali sunt personalitati de marca ale cinematografiei mondiale, ii informeaza organizatorii pe cei peste 2.000 de jurnalisti acreditati.

Noul director artistic al festivalului de la Venetia, Alberto Barbera, care a mai condus Mostra in perioada 1998-2001, si care l-a inlocuit pe Marco Mueller dupa opt ani, a anuntat ca juriul va mai fi compus din regizorul italian Matteo Garrone, artista vizuala din Serbia Marina Abramovic, actrita franceza Laetitia Casta, producatorul din Hong Kong Peter Ho-Sun Chan, documentaristul israelian Ari Folman, regizoarea elvetiana Ursula Meier, actrita britanica Samantha Morton si regizorul argentinian Pablo Trapero.

Pe 8 septembrie, acest juriu prestigios va decerna Leul de Aur pentru cel mai bun film si Cupa Volpi pentru cel mai bun actor si cea mai buna actrita.

Va fi proiectat in competitie noul film al lui Terrence Malick, "To the Wonder", o poveste de dragoste interpretata de Ben Affleck si Rachel McAdams; Malick revine la un an dupa marele premiu de la Cannes, Palme D'Or, obtinut cu The Tree of Life.

Cinefilii care vor lua cu asalt festivalul de pe Lido vor mai putea urmari ultimele opere ale lui Robert Redford (in afara competitiei), si Brian De Palma, Takeshi Kitano, Paul Thomas Anderson, Olivier Assayas, Kim Ki-duk (toti in competitie).

Nu vor lipsi starurile mondiale. Si-au confirmat prezenta Monica Bellucci, Keira Knightley, Jude Law, Ryan Gosling, Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman.

Leul de Aur omagial, pentru intreaga cariera, ii va fi acordat regizorului italian Francesco Rosi (89 de ani), detinatorul unui Palme d'Or in 1972 pentru "Il caso Matei".

In competitie vor intra in total 18 filme, la care se va adauga, ca de obicei, o pelicula surpriza, anuntata in ultimul moment.

Printre filmele anuntate, in competitie, in afara competitiei si cele documentare, se numara 50 de premiere mondiale. Contrar ultimului Festival de la Cannes, criticat pentru absenta filmelor realizate de femei, la Venetia vor fi prezente 20 de regizoare, dintre care patru in competitie.

#Festival Film Venetia, #actori festival Film Venetia, #premii festival fim Venetia , #Festival de film