Mungiu: Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, o sansa deosebita pentru romani

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 17:11
1346 citiri
Mungiu: Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, o sansa deosebita pentru romani
Cristian Mungiu la Cannes. Sursa foto: Jurnalul.ro

Regizorul Cristian Mungiu invita publicul roman sa vada filmele din cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, precizand ca un astfel de eveniment este "ceva foarte rar pentru un teritoriu mic cum este Romania" si pentru o tara foarte putin consumatoare de film de arta.

Evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest a debutat vineri, la Cinema Studio, de la ora 20.00, si la CinemaPRO, de la ora 20.45, cu lungmetrajul distins anul acesta cu premiul pentru regie la Festivalul International de Film de la Cannes, "Heli", in prezenta cineastului mexican Amat Escalante.

La deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest au fost prezinti si initiatorul evenimentului, regizorul Cristian Mungiu, si redactorul-sef al prestigioasei reviste britanice Sight & Sound, Nick James.

In acest context, Cristian Mungiu a spus ca spera ca publicul roman sa reactioneze cu mult interes fata de acest eveniment, "pentru ca ce poti sa iti doresti mai mult daca esti cinefil decat sa vezi 20 dintre filmele care au fost in selectia oficiala la Cannes, anul acesta".

"Sa le vezi pe toate, laolalta, sa vezi pe unele dintre ele impreuna cu realizatorii lor, in sala, sa ai parte de masterclass-uri, sa ai parte de vizita castigatorului Palme d'Or care vine sa-si introduca filmul - asta este ceva foarte rar pentru un teritoriu mic cum este Romania, pentru o tara foarte putin consumatoare de film de arta cum este Romania. (Festivalul, n.r.) este un fel de gest de simpatie care ni se face si care se face cumva ca stima pentru calitatea filmului romanesc din ultimii ani. Se face cumva din partea Festivalului de la Cannes care ne-a dat voie sa folosim aceasta titulatura pentru stima pe care si ei o poarta filmului romanesc.

Eu imi doresc foarte mult ca raspunsul publicului sa fie pe masura pentru ca anul acesta, la a patra editie, avem posibilitatea sa organizam si retrospective si intalniri. O sa fie un festival destul de mare, dar trebuie ca si publicul sa poata sa creasca odata cu festivalul", a declarat Cristian Mungiu la deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest, pentru agentia Mediafax.

Cat de dificila este realizarea unui astfel de festival

Cristian Mungiu a subliniat ca prezenta in Romania a delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux, este "un gest de curtoazie, de respect si incurajare" pentru cinematografia romana.

"Sa stiti ca nu vine asa de des la un festival pe cat vine la noi. Vine asa, ca un gest de curtoazie, de respect si de incurajare pentru cinematografia noastra, pentru ca avem destul de multe probleme. Stie ca prin acest festival incercam sa readucem publicul catre acest gen de filme. Stie ca avem mari probleme de distributie in Romania si vine sa faca ce poate sa faca, adica sa ofere un fel de gir al respectului de care filmul romanesc se bucura in afara, in speranta ca va incepe sa capete aceeasi stima, incetul cu incetul, si in Romania, ceea ce deocamdata nu e cazul", a mai spus acesta.

De asemenea, Mungiu a declarat ca este complicat de realizat un astfel de festival, cu titluri atat de importante. Regizorul a spus insa ca editia de anul acesta a fost mai usor de organizat avand in vedere ca el a facut parte din juriul Festivalului de la Cannes.

"E complicat, se face totul pe baza de relatii personale. A fost un pic mai simplu anul acesta pentru ca eu am fost in juriu la Cannes, am vazut filmele, am avut ocazia sa ma intalnesc cu oamenii si a fost ceva mai simplu. Pentru noi cel mai complicat lucru si cel mai important este sa comunicam publicului din Bucuresti. Nu imi este atat de greu si nu ne este atat de greu sa organizam festivalul, sa obtinem filmele, sa gasim banii sa platim drepturile cat ne este sa comunicam ce sansa deosebita ar trebui sa fie pentru publicul din Romania sa vina sa vada aceste filme", a adaugat acesta.

Vedetele festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest"

Pe de alta parte, regizorul mexican Amat Escalante a fost prezent, vineri seara, la deschiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. El si-a prezentat filmul "Heli", care a fost premiat anul acesta pentru regie la Festivalul International de la Cannes si care a deschis evenimentul de la Bucuresti.

Dupa proiectia filmului, Amat Escalante a afirmat ca a scris la scenariul peliculei timp de cinci ani, existand multe surse de inspiratie pentru "Heli". El a mai spus ca Mexicul este intr-un razboi permanent impotriva traficantilor de droguri, in aceasta lupta 70.000 de persoane pierzandu-si viata in ultimii sapte ani.

Regizorii Abdellatif Kechiche si Amat Escalante, actorii Sandrine Bonnaire si Christophe Paou, producatoarea Sylvie Pialat si delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux, sunt vedetele editiei din acest an a evenimentului Les Film de Cannes à Bucarest.

Peste 60 de filme vor rula, intre 25 si 31 octombrie, la CinemaPRO, Cinema Studio si Cinema "Elvira Popescu", in cadrul acestui eveniment cinematografic. Dintre acestea, 20 de pelicule au fost proiectate la Festivalul de la Cannes 2013, iar 13 dintre ele au castigat premii importante, inclusiv Palme d'Or. Majoritatea peliculelor vor putea fi vizionate in premiera in Romania.

#Festival Filme Cannes Bucuresti, #filme festival Cannes, #Mungiu filme Cannes, #premii filme Festival Cannes , #Festival de film