TIFF 2014: Peste doua sute de filme din 55 de tari, in zece zile de festival

Vineri, 30 Mai 2014, ora 08:53
1483 citiri
TIFF 2014: Peste doua sute de filme din 55 de tari, in zece zile de festival

Un numar de 217 filme din 55 de tari, concerte, expozitii, masterclass-uri, dezbateri si petreceri vor avea loc la cea de-a XIII-a editie a Festivalului International de Film Transilvania.

Vineri, incepand cu ora 20.45, va avea loc ceremonia de deschidere care va fi urmata de premiera nationala a filmului Philomena (regia Stephen Frears), nominalizat anul acesta la Oscar.

In cadrul Festivalului International de Film Transilvania vor participa oficialitati si personalitati din lumea filmului si totodata, circa sapte sute de invitati romani si straini, potrivit Mediafax.

Sambata, la ora 10.30, va avea loc prima conferinta din cadrul campaniei de salvare a cinematografelor din Romania.

Tot sambata, de la 20.30, va avea loc deschiderea oficiala a Depozitului de Filme din strada Maiakovski, in prezenta unor oficiali si invitati, urmata de proiectia unor fragmente din documentarul lui Alexandru Belc, "Cinema, mon amour" (work-in-progress) si a filmului "Cinema at the End", in prezenta regizorului Meritxell Soler. Spatiul inedit de la fostul depozit RADEF va gazdui in timpul festivalului proiectiile din sectiunea cu acelasi nume, Cinema, Mon Amour, intrarea fiind libera.

Filme pentru copii

Proiectiile incep vineri dimineata, cu filmele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului, in programul EducaTIFF.

La Cinema Victoria, de la 10.00, va fi proiectat "A fi si a avea/ Etre et avoir", povestea unei clase unice dintr-un sat francez, unde toti copiii se afla in grija unui invatator, in prezenta regizorului Nicolas Philibert, celebrat anul acesta in sectiunea 3X3.

Duminica, 1 iunie, de la 11.00, la Cinema "Florin Piersic", copiii si parintii se vor bucura de experienta Cinepiano, un spectacol cu acompaniament live al pianistului Tony Berchmans pe filme mute cu Charlie Chaplin, Stan si Bran si Buster Keaton. EducaTIFF cuprinde ateliere de animatie, seminarii de critica de film si lectii de actorie cu actorul Stefan Collier.

Dupa lasarea serii, de la 21.45, vor fi proiectii in aer liber pentru cei mari: sambata - "Bolondos vakacio/ Frumoasele vacante", de Karoly Makk, o comedie romano-maghiara din 1967, cu Florin Piersic, Ion Dichiseanu si Ilinca Tomoroveanu, iar duminica, filmul "1984", in regia lui Michael Radford, care aniverseaza 30 de ani de la premiera.

Sambata, de la 22.00, un spectacol inedit va fi oferit de polonezii de la Male Instrumenty, care canta la instrumente improvizate din jucarii, deseuri reciclabile, diverse obiecte. Duminica, de la 22.00, Teodora Enache isi va incanta audienta cu vocea care i-a adus supranumele de "Ella Fitzgerald a Romaniei".

La Manastur Open Air, proiectiile gratuite in aer liber incep vineri, de la 22.00, cu "Psihopatii/ Killers", un thriller din sectiunea tematica "Ochi pentru Ochi", nerecomandat minorilor.

#Festival International Film Transilvania, #filmul Philomena, #cinematografe Romania, #regizori filme , #Cinematografie