TVA zero la locuintele noi nu respecta reglementarile europene. Care ar fi solutiile

Joi, 09 Martie 2017, ora 17:53
1318 citiri
TVA zero la locuintele noi nu respecta reglementarile europene. Care ar fi solutiile
Foto: Ziare.com

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anuntat ca Guvernul sustine proiectul lui Liviu Dragnea, privind eliminarea TVA la locuintele noi, insa masura nu este salutata de toata lumea.

Potrivit unui comunicat al site-ului Imobiliare.ro, TVA zero nu respecta reglementarile Uniunii Europene.

Astfel, sursa citata atrage atentia asupra "imposibilitatii aplicarii acestei masuri" si vine cu cateva solutii alternative.

"Concret, legea propusa de presedintele PSD, Liviu Dragnea, vehiculeaza ideea aplicarii unei cote de TVA de 0 la suta pentru 'livrarea locuintelor, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre persoane fizice', masura avand in vedere 'facilitarea accesului populatiei la o locuinta fara suportarea TVA', asa cum se arata in expunerea de motive a initiativei.

Totusi, aceasta prevedere incalca o directiva europeana", informeaza Imobiliare.ro.

Citeste mai multe despre anuntul facut de Sorin Grindeanu

Reprezentantii portalului imobiliar amintesc ca, in Romania, se aplica deja o cota redusa de TVA, de 5%, pentru locuintele noi. Conditia este insa ca imobilul sa aiba un pret de pana in 100.000 de euro, iar cumparatorul poate beneficia doar o data de aceasta reducere, in rest TVA fiind de 19 la suta.

"Propunerea este evaziva, lasa loc de interpretare si, in ciuda numeroaselor discutii pe acest subiect, pana acum nu este clar in ce conditii s-ar putea aplica implementarea TVA de 0%", spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Ce directiva europeana este incalcata

In ce priveste nerespectarea reglementarilor Uniunii Europene, Simona Chirica, partener in cadrul casei de avocatura Schoenherr Romania, a oferit explicatii.

"Conform prevederilor Directivei 2006/112 care reglementeaza sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, statele membre pot aplica cel mult doua cote reduse de TVA si acestea nu pot fi mai mici de 5%.

Acele state membre care doresc sa aplice cotele reduse de TVA pentru anumite prestari de servicii si livrari de bunuri trebuie intr-adevar sa notifice Comisia Europeana.

Acestea fiind spuse, initiativa de introducere a cotei de 0% pentru vanzarea de locuinte catre persoanele fizice se confrunta cu urmatoarele doua obstacole destul de greu de depasit:

(1) Romania are deja doua cote reduse de TVA, de 9% si de 5%, nemaifiind loc pentru a treia;

(2) cota redusa de 0% este sub limita minima de 5% prevazuta de Directiva.

In aceste conditii, consideram ca sunt sanse relativ reduse ca Romania sa pr ...citeste mai departe despre "TVA zero la locuintele noi nu respecta reglementarile europene. Care ar fi solutiile" pe Ziare.com

#TVA zero locuinte noi reglementari UE, #masuri TVA zero locuinte noi, #solutii TVA zero locuinte, #Dragnea TVA zero locuinte noi , #Stiri Casa