Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prima Casa 2017: La cat a fost stabilit plafonul si ce locuinte poti cumpara prin program

Prima Casa 2017: La cat a fost stabilit plafonul si ce locuinte poti cumpara prin program

Programul "Prima casa" 2017 va avea alocat un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezinta plafonul nou alocat printr-o Hotarare adoptata luni de Guvern.

Restul de 175,5 milioane lei reprezinta diferenta ramasa nealocata sau neutilizata din anul 2016.

Normele metodologice de implementare a programului "Prima casa" au fost modificate in sedinta de luni, astfel incat sa fie armonizate cu modificarile aduse acestui program prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 97/2016.

Astfel, se introduce un nou set de definitii ale locuintelor care se pot achizitiona/construi prin Program. Prin locuinta noua, in sensul Programului "Prima casa", se intelege orice imobil care respecta cerintele pentru a fi incadrat in categoria imobilelor cu destinatia de locuinta, receptionat la terminarea lucrarilor cu cel mult cinci ani inainte de data solicitarii creditului garantat.

Locuintele supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani inainte de data solicitarii creditului garantat, vor fi asimilate locuintelor noi, conform unui comunicat de presa al Guvernului.

De asemenea, se reglementeaza ca termenul de cinci ani aplicabil in cazul locuintelor noi si/sau consolidate sa fie calculat in functie de data efectuarii receptiei la terminarea lucrarilor, avand ca punct final data solicitarii creditului garantat.

Totodata, in cuprinsul normelor metodologice se introduce sintagma "proportional cu procentul de garantare" in cadrul referirilor la impartirea proportionala a riscurilor si pierderilor, respectiv la procentul egal de garantare, sintagma care reflecta procentul diferentiat in functie de categoria de locuinta achizitionata in cadrul Programului.

Surprize la Prima Casa: Avansul majorat e cea mai mare dintre ele - Ce efecte vor avea modificarile

Pentru simplificarea proceselor si evitarea birocratizarii excesive a acestora, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) preia sarcina emiterii acordurilor pentru radierea ipotecilor si a interdictiilor de instrainare si grevare prevazute de lege in cazul rambursarii integrale anticipate sau la termen a finantarilor garantate, precum si in cazul respingerii cererilor de plata avand impact strict asupra activitatii de monitorizare a garantiilor emise in cadrul Programului "Prima casa".

De asemenea, FNGCIMM are obligatia efectuarii unei evaluari anuale ...citeste mai departe despre "Prima Casa 2017: La cat a fost stabilit plafonul si ce locuinte poti cumpara prin program" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 909 ori
Citeste mai multe desprelocuinte Prima Casa Program Prima Casa