Pasi esentiali pentru intretinerea covoarelor moderne

Joi, 06 Mai 2021, ora 16:46
1482 citiri
Pasi esentiali pentru intretinerea covoarelor moderne
intretinere covor FOTO: freepik.com

A gresi este omeneste, deci este firesc ca oricat de grijuliu ai fi la un moment dat sa iti patezi covorul alb cu vin sau orice alta substanta ce va lasa o pata. Exista solutii, totusi, pentru a nu fi nevoit sa-ti inlocuiesti covorul pufos preferat.

Covoarele vor arata ca noi pentru o perioada mai lunga de timp daca le vei intretine corect, le vei aspira constant si le vei feri de decolorare.

In continuare iti vom da niste sfaturi generale de curatare a covoarelor, urmate de indicatii exacte pentru fiecare tip de covor in parte.

Sfaturi generale pentru intretinerea covoarelor moderne

  1. Pastreaza eticheta de ingrijire a covorului dupa ce l-ai achizitionat. Eticheta este utila pentru ca mentioneaza din ce este confectionat covorul si ce densitate au fibrele, informatii utile cand trebuie sa cureti un covor.
  2. Este mai usor sa previi murdarirea unui covor, decat sa il cureti. Din acest motiv iti recomandam sa folosesti un pres la intrare, acesta se va purta ca o perie ce va aduna praful si mizeria din exterior.
  3. Un covor modern alb va trebui curatat regulat pentru a-i pastra aspectul placut. Prin curatare regulata ne referim la aspirarea periodica, eliminarea imediata a petelor, si o curatare profunda o data pe an. Cand aspiri covorul eviti patrunderea impuritatilor adanc in covor si deteriorarea tesaturii. Iti recomandam sa aspiri covorul oricand este nevoie, si cel putin o data pe saptamana.
  4. Protejeaza densitatea covorului. Pentru a evita aplatizarea firelor pe anumite portiuni ale covorului, iti recomandam sa muti mobilierul uneori. Este indicat sa aplici patine de protectie pe picioarele mobilierului, si sa le muti din cand in cand, pentru opri aplatizarea firelor intr-o anumita directie. Pentru a pastra culorile vii si a evita decolorarea covorului, trebuie sa reduci expunerea directa a covorului la lumina soarelui.
  5. Petele trebuie indepartate imediat. Nimeni nu isi doreste un covor cu pete, deoarece pare neingrijit si distruge aspectul armonios al decorului. Este indicat sa folosesti o carpa absorbanta pentru a absorbi impuritatile inainte de a curata pata cu o solutie chimica.
  6. Alege solutia de curatare potrivita covorului tau. Pentru curatarea in profunzime a covorului trebuie sa folosesti solutii de intretinere cu pH neutru. De asemenea, trebuie sa alegi solutia de curatare potrivita pentru tipul de pata cu care te confrunti, si sa urmezi instructiunile privind cantitatea si timpul de actionare.

Intretinerea covoarelor din fibre sintetice

Curatarea petelor de lichid de pe covoarele din fibre sintetice trebuie realizata cu o carpa uscata sau un prosop de hartie, ce are rolul de a absorbi lichidul. In cazul patarii covorului cu substante solide, cum e ciocolata de exemplu, mai intai se va aspira covorul, pentru a evita intrarea resturilor in tesatura. Dupa strangerea resturilor, se va folosi o carpa pe care s-a aplicat detergent neutru si se va freca usor pata.

Odata ce pata a fost stearsa, va trebui sa inmoi o carpa curata in apa, sa o storci, si sa o aplici pe locul unde a fost pata pentru a absorbi detergentul ramas.

Intretinerea covoarelor din fibre naturale

Un fenomen frecvent la covoarele din fibre naturale este aparitia de smocuri. Acest lucru se intampla datorita desfacerii firelor de lana din nod, ce duce la ridicarea firelor deasupra covorului. Daca smulgi aceste fire poti risca sa destrami covorul.

Pentru a rezolva acest inconvenient, iti recomandam sa tunzi firele mai inalte la aceasi inaltime ca restul si sa aspiri zona.

In cazul in care ai varsat un lichid pe covor este indicat sa folosesti un servetel alb uscat pentru a tampona zona afectata, de la margini spre interior. Pentru pete persistente recomandam sa duci covorul la o spalatorie specializata deoarece covoarele din fibre naturale au indicatii de curatare specifice. Folosirea de detergenti sau modalitati dure de curatare pot distruge un covor din fibre naturale.

Intretinerea covoarelor shaggy

Covoarele shaggy sau cu fir lung se curata mult mai greu, comparativ cu covoarele cu fir scurt. Mizeria ramane blocata intre fire si uneori nici aspiratorul nu este indeajuns pentru a le curata complet.

Exista insa solutii: covoarele shaggy mici pot fi scuturate inainte de aspirare. Pentru covoarele shaggy de dimensiuni mari, trebuie sa le intoarcem cu fata in jos si sa le batem cu palma pentru a scutura particulele de murdarie.

Daca te confrunti cu pete de vin, cafea, sau alte lichide, ar trebui sa eviti sa cureti covorul cu buretele in miscari circulare. Aceasta metoda va extinde lichidul pe firele din jur si va mari dimensiunea petei.

Pentru a curata un covor shaggy trebuie sa folosesti un prosop de hartie, cat pata este inca proaspata, iar apoi sa aplici apa amestecata cu alcool sau un detergent slab.

Intretinerea covoarelor cu model in relief sau smocuri

Aspiratoarele sunt foarte eficiente in curatarea covoarelor, dar daca nu ajustam cu atentie puterea de aspirare, riscam sa smulgem fibre din covor. Cand este vorba de aspirarea covoarelor, indicat este sa omitem ciucurii si franjurii pentru a nu-i destrama.

In cazul covoarelor cu smocuri, aspirarea trebuie facuta in directia firelor, fara a folosi duza cu perie a aspiratorului.

Pentru petele proaspete, se recomanda sa tamponati covorul cu un servetel uscat, si sa aplicati un amestec de apa cu detergent pe pata. Solutia de apa cu detergent va fi mai blanda cu covorul si va evita deteriorarea acestuia.

Intretinerea covoarelor orientale

Covoarele orientale sunt mult mai fragile decat restul covoarelor, chiar si un aspirator prea puternic le poate deteriora. Pentru a le proteja unii proprietari de covoare orientale aplica o plasa cu ochiuri mici pe covor, peste care dau cu aspiratorul.

Pentru petele de alimente lichide, poti folosi bicarbonat de sodiu. Trebuie doar sa aplici bicarbonatul pe pata, sa il lasi sa actioneze cateva ore, dupa care sa il indepartezi cu o perie.

Daca ti-ai patat covorul oriental cu vin sau alte bauturi, trebuie sa tamponezi mai intai pata cu un servetel de hartie, iar apoi sa aplici apa minerala. Procesul este simplu, aplici apa minerala si tamponezi cu un servetel pana dispare pata.

Acorda atentie pozitionarii covorului oriental. Daca este asezat in fata unei ferestre sau in bataia directa a soarelui, va trebui sa il intorci la cateva luni pentru a mentine culoarea uniforma.

In concluzie, covoarele reprezinta elemente de decor ce aduc personalitate si caldura casei noastre, si nu ar trebui sa lipseasca dintr-o incapere. Insa, intretinerea corecta a acestora este esentiala, deoarece covoarele pot atrage praf si favoriza aparitia acarienilor.

Siguranta ta si a celor dragi trebuie sa fie pe primul, din acest motiv te invitam sa explorezi colectia de covoare moderne usor de intretinut din magazinul virtual VreauCovor.ro.

#covor, #intretinere covor, #covor casa , #Stiri Casa