Cum lucrez cu agentul imobiliar? Ghid de bune practici pentru o colaborare reușită

Vineri, 27 Mai 2022, ora 11:35
1116 citiri
Cum lucrez cu agentul imobiliar? Ghid de bune practici pentru o colaborare reușită

Văd deseori in online, și numai, oameni supărați pe agenții imobiliari, despre care consideră că “nu sunt buni de nimic, nu m-au ajutat să îmi vând/cumpăr casa”.

Această supărare vine din faptul că oamenii, fie vânzători sau cumpărători, proprietari sau chiriași, aveau așteptări de la agenții imobiliari, iar agenții nu le-au îndeplinit acele așteptări. Eu consider că dacă atât agentul imobiliar cât și vânzătorul, să spunem, știu fiecare ce așteptări au unul de la celălalt, știu care sunt responsabilitățile fiecăruia, au șanse mari să aibă o colaborare reușită. Din acest motiv îi și încurajez pe consumatori să pună întrebări agenților în loc să plece cu presupunerea “lasă că îmi promovează agentul casa și vedem noi pe parcurs ce se întâmplă”.

Responsabilitățile fiecăruia derivă din modul de colaborare pe care cele două părți l-au ales.

Sunt 3 moduri de colaborare între un vânzător și un agent imobiliar (în loc de vânzător, la fel de bine poate fi cumpărător, proprietar, chiriaș. Am ales să vorbesc despre relația agent-vânzător pentru că este cea pe care o practic cel mai des):

• Intermediere• Exclusivitate• Reprezentare exclusivă

Intermedierea sau Open Listing - Listarea deschisă

Este atunci când vânzătorul alege să lucreze cu mai mulți agenți imobiliari. Fiecare agent promovează proprietatea vânzătorului, iar în final vânzătorul poate să își vândă singur casa sau cu unul dintre agenții cu care colaborează.

Relația vânzător - agent poate avea la bază un contract, dar nu este obligatoriu.

Vânzătorul care alege acest mod de colaborare cu un agent imobiliar crede de multe ori că agenții vor concura între ei și unul va ieși câștigător sau crede că va vinde singur casa și economisește banii de comision. Se poate întâmpla asta, dar cu ce preț pentru vânzător? Cu prețul a zeci de vizionări avute, adică a zeci de ore pierdute. De ce?

În intermediere, agentul imobiliar aduce cât mai mulți “clienți” la vizionare, sperând că unul din ei va cumpara casa și că el, agentul, va fi plătit. În același timp, agentul oferă informații trunchiate cumpărătorilor. De multe ori cumpărătorii nu știu localizarea exactă a proprietății, unul dintre cele mai importante criterii după care își selectează casa. Așa ajungem la acele celebre ”5 minute de metrou”, care în realitate sunt 15. Agentul ...citeste mai departe despre "Cum lucrez cu agentul imobiliar? Ghid de bune practici pentru o colaborare reușită" pe Ziare.com

#tranzactii imobiliare, #agent imobiliar, #reprezentare exclusiva , #Stiri Casa