Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Riscurile la cumpărarea locuințelor noi: încă racordate la curentul de pe șantier, iar contractele sunt pline de clauze abuzive

Riscurile la cumpărarea locuințelor noi: încă racordate la curentul de pe șantier, iar contractele sunt pline de clauze abuzive

Pericolele la care sunt expuși cumpărătorii de locuințe noi sunt numeroase și departe de a se stinge pe măsură ce legislația se modifică și protejează beneficiarul. Iar unul dintre pericole se referă la alimentarea apartamentelor la rețeaua de curent electric, o situație care pune in pericol vieți omenești si care persistă de mai bine de 10 ani.

Potrivit ultimelor cazuri din piață imobiliară, semnalate de oamenii legii, cumpărătorii de apartamente sau case noi încă întâmpină dificultăți serioase când vine vorba despre alimentarea la rețeaua de energie electrică.

Dacă în 2019, peste o treime dintre ansamblurile rezidenţiale noi din Capitală erau branşate ilegal la reţeaua electrică, fiind vorba despre zone „respectate” din Herăstrău, Dorobanţi sau Pipera, unde au fost probleme semnalate încă de acum 10-12 ani, „situația nu arată grozav nicăieri în țară, nici până în momentul de față, cu toate că modificarea Legii 10/1995 a fost realizată la începutul anului 2020”.

Potrivit noilor îmbunătățiri, dezvoltatorii imobiliari nu mai pot vinde apartamente până când nu fac recepţia finală a lucrărilor. Cu alte cuvinte, oamenii nu se vor mai putea muta dacă blocul, apartamentul primeşte curent printr-un branșament temporar, cum este cel de șantier, aşa cum s-a întâmplat până în 2020.

Potrivit noii reglementări, art. 22 lit. b) și f) s-a modificat și conține următoarele dispoziții

„b) obținerea acordurilor și a avizelor prevăzute de lege, precum și a autorizației de construire și acordului/autorizației administratorului drumului pentru realizarea branșamentelor la rețelele de utilități ale infrastructurii edilitare, cu plata taxelor de racordare aferente branșamentelor;

f) efectuarea recepției la terminarea lucrărilor de construire pentru lucrările prevăzute în autorizația de construire, numai împreună cu recepția la terminarea lucrărilor branșamentelor la infrastructura tehnico-edilitară aferente ansamblurilor de locuințe individuale și colective, construcțiilor de utilitate publică și căilor de acces;”

”Odată cu procesul verbal, se face de data aceasta şi constatarea existenţei branşamentelor adecvate, dimensionate corect şi definitive, precum şi acordurilor şi autorizaţiilor de folosire a acestor branşamente. Şi abia apoi locatarii se pot muta în noile imobile”, a declarat fostul consilier în ANRE și consul ...citeste mai departe despre "Riscurile la cumpărarea locuințelor noi: încă racordate la curentul de pe șantier, iar contractele sunt pline de clauze abuzive" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 251 ori