10 lucruri interesante despre certificat energetic

Joi, 01 Martie 2018, ora 14:37
1428 citiri
10 lucruri interesante despre certificat energetic

Legislatia din Romania contureaza o lista de documente obligatorii pentru membrii societatii. De la asigurarile obligatorii de locuinte, pana la diverse acte ale casei si acte personale, toate aceste documente ne ajuta sa obtinem un loc in societate.

Unul dintre documentele obligatorii pentru cei care detin o locuinta este reprezentata de certificatul de performanta energetica (certificat energetic).

Devenit obligatoriu incepand cu anul 2013, acest document a reusit sa genereze o multime de intrebari.

Fara a fi un document foarte complex, certificatul energetic ascunde o multime de lucruri interesante pe care oricine trebuie sa le cunoasca.

Iata, asadar, 10 informatii despre acest certificat pe care trebuie sa le stii.

1. Un certificat energetic este valabil timp de 10 ani

Valabilitatea acestui document este de 10 ani, atata vreme cat eficienta energetica a cladirii pentru care este realizat nu este modificata in mod decisiv (s-au facut lucrari de modernizare, de exemplu). Valabilitatea mare il face extrem de util, mai ales ca are un cost foarte mic.

2. Pretul unui certificat energetic este unul oarecum standardizat

De regula, costul incepe de la 130 de lei si creste la putin peste 200 de lei in functie de marimea imobilului.

3. Certificatul energetic poate sa fie de mare ajutor, atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

Acesta ofera informatii utile care pot stabili mult mai usor pretul corect de vanzare sau inchiriere a unei locuinte.

4. Este impus datorita unei reglementari a Uniunii Europene

Uniunea Europeana a impus obligativitatea certificatului energetic, iar scopul este acela de a scadea emisiile de gaze si consumul de energie din surse care nu se regenereaza. Scopul este unul extrem de important si chiar daca este greu de atins, acest document contribuie substantial la urmarirea lui.

5. Documentul poate sa fie emis doar de catre auditori energetici atestati (cu gradul profesional I, cat si de auditori de gradul II).

Ambele grade profesionale sunt atestate de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

6. In general elaborarea certificatului energetic dureaza pana in 24 de ore

Atata vreme cat se ofera toate informatiile legate de imobilul ce urmeaza sa fie certificat, intocmirea actului este rapida.

7. Exista 7 clase de eficienta energetica in care poate fi incadrat un imobil

Acestea sunt notate cu litere de la A la G, iar un imobil aflat in clasa de eficienta A este cel mai eficient energetic.

8. Exista cladiri care nu au nevoie de un astfel de certificat energetic

In principiu, cladirile care au nevoie de certificare energetica sunt cele in care se desfasoara activitati umane pe perioade mai mari de 4 luni pe an.

Desi majoritatea se incadreaza in aceasta categorie, exista si cladiri pentru care nu trebuie sa fie emis un certificat energetic, cum ar fi lacasurile de cult, monumentele sau cladirile individuale care nu au mai mult de 50 de metri patrati.

9. Certificatul energetic se elibereaza pe baza unui numar foarte mare de informatii

Auditorul energetic foloseste o mare varietate de informatii, atat preluate din actele imobilului, cat si printr-o scurta vizita la imobil.

10. Documentul se emite inca din 2005, insa abia din 2013 a devenit obligatoriu

Cei care comercializeaza sau inchiriaza cladiri fara un astfel de document risca sa li se declare nul contractul de vanzare-cumparare sau inchiriere.

Este destul de greu sa vinzi fara certificat energetic insa, in conditiile in care niciun notar nu va legaliza contractul.

#certificat energetic , #Stiri Casa