Ce materiale poți suda cu aparatele MIG/MAG?

Joi, 23 Februarie 2023, ora 18:15
74 citiri
Ce materiale poți suda cu aparatele MIG/MAG?
FOTO: canva.com

Arta lipirii metalelor este unul din principalele fundamente care au dus la dezvoltarea societății de astăzi, contribuind în mod semnificativ la construirea clădirilor a căror înălțime a depășit imaginația oamenilor, dar și pentru crearea diverselor echipamente și mașinării pentru producerea de piese sau produse.

Cele mai utilizate echipamente folosite în ziua de azi de profesioniști sunt acele aparate de sudură tip mig mag care oferă o putere mult mai mare comparativ cu alte tipuri de dispozitive, reușind să lipească metale de diferite grosimi.

Ce materiale se pot lipi cu aparatele profesionale pentru sudat de tip mig/mag?

Înainte de a începe sudarea propriu zisă, veți avea nevoie de câteva elemente de bază pentru a putea utiliza aparatul, unul din ele și cel mai important fiind un set de capete arzătoare.

Pe piață se găsesc diverse truse pentru sudare și tăiere pentru a vă completa kit-ul personal, putând în acest fel să obțineți piese și produse de cea mai bună calitate.

Având în posesie aceste elemente esențiale, puteți începe lipirea propriu zisă următoarelor metale:

  • Oțel carbon – acesta se poate suda continuu, utilizând o sârmă de siliciu sau mangan pentru a elimina impuritățile prezentate de materialul pe care îl lipiți;
  • Oțel inoxidabil – procedeul se realizează folosind polaritate inversă la curent continuu, iar gazul folosit este un amestec de argon cu oxigen și dioxid de carbon;
  • Aluminiu – același lucru se aplică și în cazul aluminiului, fiind folosită polaritatea inversată, putând lipi metalul în curent continuu sau pulsatoriu cu ajutorul unui gaz de argon pur sau un amestec de heliu și argon;
  • Diverse metale – în această categorie intră cupru, nichel și aliajele lor, putând suda încontinuu, folosind polaritatea inversă pentru o rezistență cât mai mare în timp.
Alegerea gazului în funcție de metal

Conform expertilor in sudură de la Kobill.ro este necesar să vă orientați și să achiziționați gazul în funcție de materialele pe care le folosiți pentru sudură. Fiecare metal are nevoie de un gaz specific după cum urmează:

  • Argon - se folosește în special pentru cupru și aluminiu, fiind metale neferoase;
  • Dioxid de carbon - oțel carbon;
  • Heliu - este folosit pentru metale mai puțin dure precum aluminiu, magneziu sau cupru;

De ce este sudura mig mag preferată de multe persoane?

Pe piața există multe modele de aparate de sudură din care puteți alege - la diferite prețuri, branduri și puteri, aparate care se pot utiliza în scop personal și/sau profesional. Avantajul major al acestor aparate de tip mig mag este că au o greutate redusă, putând fi ușor transportate în diferite locații pentru proiecte mici sau mari.

Folosind aparatele de sudură de tip mig mag va trebui să vă asigurați că grosimea maximă a materialului nu va fi mai mare de 6 mm. În funcție de material și grosimea sudurii, puteți alege și dimensiunea sârmei de lipire. Acestea au o grosime de 1 mm, urcând până la 4 mm, însă în funcție de proiect se poate adăuga suplimentar încă un strat sau mai multe pentru o lipire durabilă și rezistență.

Sudura este un procedeu intens folosit datorită lipirii celor mai dure materiale și este recomandat ca de fiecare dată când îl folosiți să nu omiteți utilizarea echipamentului corespunzător, putând în acest fel să evitați accidentele. Chiar dacă sunteți la început de drum cu proiectele de sudură, cu timpul și datorită experienței acumulate veți putea să vă îmbunătățiți practica pentru a ajunge la un nivel profesionist, putând dezvolta un business sau să contractați anumite lucrări pentru un venit suplimentar însemnat.

#aparat de sudura, #mig mag , #Constructii