Cum întreții corect caloriferele

Joi, 02 Noiembrie 2023, ora 17:13
0 citiri
Cum întreții corect caloriferele
FOTO: emag.ro

Întreținerea corectă a caloriferelor influențează în mod direct buna lor funcționare, dar și prețul facturilor tale.

Fie că vorbim despre calorifere din aluminiu, din fontă sau din oțel, este extrem de important să știi cum să ai grijă de ele pentru a obține cele mai bune rezultate.

Ce putem să spunem despre material?

Când vine vorba despre calorifere, pe piață sunt disponibile trei materiale din care poți alege, iar acestea sunt: fonta, oțelul și aluminiul. Vom vorbi despre fiecare în parte, iar dacă încă nu ai ales caloriferele pentru casa ta, poate vei fi inspirat să o faci.

Calorifere din oțel

Caloriferele din oțel pot fi avantajoase deoarece oțelul este un material foarte accesibil, din punct de vedere al prețului, iar caloriferele sunt ușor de montat și de manevrat. Partea mai puțin avantajoasă este aceea că elemenții caloriferului se pot înfunda destul de repede și se răcesc foarte ușor, iar rezistența în timp nu este una prea mare, de regula acestea rezistă între 5 și 10 ani.

Calorifere din fontă

Caloriferele din fontă și-au pierdut din popularitate în prezent deoarece fonta este un material mai greu de întreținut, aceasta având nevoie să fie vopsită și recondiționată periodic. Mai mult, caloriferele sunt destul de greu manevrabile și voluminoase.

Cu toate acestea, randamentul lor este unul extrem de ridicat, însă la fel este și prețul.

Calorifere din aluminiu

Fiind mult mai moderne și mai ușor de încadrat într-o casă decorată în stil contemporan, caloriferele din aluminiu prezintă și numeroase avantaje. Acestea se montează rapid, nu ocupă mult loc, au un aspect plăcut, dau un randament mare, se încălzesc repede și prețul lor este unul bun.

Singurele dezavantaje sunt acelea că pentru a funcționa perfect au nevoie să fie aerisite o dată pe an, dar și că se pot deforma destul de ușor dacă sunt supuse unor șocuri.

Cum întreții corect caloriferele

Acum, că am înțeles mai multe despre tipurile de materiale, a venit vremea să vorbim și despre întreținerea lor corectă.

Vom începe cu câteva sfaturi generale, apoi vom discuta și despre întreținerea fiecărui material în parte.

În primul și în primul rând, pentru o funcționare corectă, te sfătuim să nu acoperi caloriferele și să nu plasezi mobilier în fața lor, asigurând astfel circulația aerului și încălzirea corectă a camerei.

Al doilea pas este acela de a aerisi caloriferele înainte ca sezonul rece să înceapă. De ce este nevoie să faci asta? Pentru că în caz contrar presiunea din interior poate duce la încălzirea neuniformă a caloriferelor și astfel la creșterea facturilor tale.

Nu uita nici de curățarea la suprafață a caloriferelor tale. Dacă ai calorifere din aluminiu, știi că praful se poate depune atât pe suprafața caloriferului, cât și pe grătarul acestuia, așa că te sfătuim să aspiri praful periodic.

Să vedem și cum se întrețin caloriferele în funcție de materialul din care sunt confecționate.

Cum întreții caloriferele din oțel?

Dacă te gândești că sunt greu de întreținut, te anunțăm că nu este așa.

Caloriferele din oțel se întrețin extrem de ușor trebuie doar să le demontezi și vei reuși să le cureți rapid, spălându-le atât pe interior, cât și pe exterior.

Cum întreții caloriferele din fontă?

Dintre toate materialele, fonta este cel mai greu de întreținut deoarece este predispusă la rugină, coroziune și calcar, așa că va trebui să folosești niște substanțe speciale pentru curățarea caloriferelor tale din fontă.

Cum întreții caloriferele din aluminiu?

Caloriferele din aluminiu sunt cel mai ușor de întreținut. Este nevoie doar să le speli la suprafață, să aspiri praful care se acumulează la nivelul gratarului și bineînțeles le aerisești.

Dacă observi că din caloriferele tale începe să curgă apă sau că scot niște sunete ciudate, te sfătuim să oprești centrala și să apelezi la serviciile unei firme specializate. Nu te aventura era să le repari singur, mai ales dacă nu ai cunoștințe de specialitate.

De regulă, caloriferele se strică destul de greu, iar cu o întreținere corespunzătoare și cu alegerea unui material de calitate, acestea pot să dureze chiar și 20 de ani.

#calorifere, #intretinere calorifere , #Stiri Casa