Ponta: Vom plati 20 de milioane de euro pe "Cumintenia pamantului", daca retrocedarea a fost corecta

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 15:50
1512 citiri
Ponta: Vom plati 20 de milioane de euro pe "Cumintenia pamantului", daca retrocedarea a fost corecta
ro.stiri.yahoo.com

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca statul roman va rascumpara opera "Cumintenia pamantului" a lui Constantin Brancusi, cu suma de 20 de milioane de Euro, daca Inspectia Judiciara, in urma verificarilor pe care le va face, va stabili ca procedura retrocedarii a fost una corecta.

Datoria mea este ca, inainte de a da acesti 20 de milioane de Euro din banii dumneavoastra, ai tuturor romanilor, sa ma asigur inca o data si inca o data ca intr-adevar acei bani trebuie dati. Mai departe, Inspectia Judiciara, sigura care, conform legii si Constitutiei, are dreptul sa verifice daca s-au respectat procedurile legale, va verifica, si daca dansii spun ca a fost corect, evident, o sa dam banii", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a aratat ca, in baza verificarilor facute pana acum, a rezultat ca s-a depus la dosar inclusiv actul de vanzare-cumparare intre statul roman si fostul proprietar.

"E vorba de actul de vanzare si banii care s-au dat atunci, nu stiu, cateva zeci de mii, in anii '50 e o alta discutie, ca totusi in anii '50 Brancusi nu e cotat asa cum e cotat in 2014", a spus Ponta.

Ponta a cerut verificarea retrocedarii

El a spus ca a cerut o verificare din partea Ministerului Culturii si din partea Muzeului National (de Arta - n.r.) legat de modul in care statul si-a aparat sansele in fata instantei in acest caz.

"Si acolo, din documentele care mi-au fost mie puse la dispozitie, eu nu particip la procese, rezulta ca statul roman avea un titlu valabil de proprietate. Ce s-a intamplat? A fost retrocedata opera, nu am comentat, nu era cazul si nu comentez hotarari judecatoresti. Acum, insa, proprietarii vor sa ne revanda opera pe care noi le-am retrocedat-o si ne-o vand contra unei sume modeste de 20 de milioane de Euro. Inseamna ca orice roman din aceasta tara, de la nou-nascut la pensionar, o sa dea un Euro, dar nu-l da direct, ci prin Guvern, ca Guvernul nu are bani din alta parte decat din taxele si impozitele platite de cetatenii romani", a spus Ponta.

El a aratat ca isi face datoria de a verifica inainte ca statul sa plateasca o opera de arta care oricum a fost a sa.

"Nu intervin niciodata, nu imi permit sa critic Justitia, dar dumneavoastra, romanii, care platiti taxe si impozite vreti sa stiti de ce da Guvernul 20 de milioane de Euro pe o opera a lui Brancusi care a fost a statului roman. Ori, cred ca imi fac datoria sa verific de zece ori inante de a da din banii publici, 20 de milioane de Euro, pentru o opera care a fost a noastra, a statului roman", a spus Ponta.

"Eu vreau sa vad acum daca dam 20 de miliaone de Euro din banii dumneavoastra in mod corect. Daca ii dam in mod corect, asta e, o sa-i dam", a spus Ponta.

IJ face verificari in cazul declaratiei premierului despre decizia instantei privind retrocedarea operei lui Brancusi "Cumintenia Pamantului", raportul urmand sa fie analizat in CSM, care va stabili daca prin aceste afirmatii a fost incalcata independenta justitiei, a spus presedintele Consiliului.

Intrebat daca CSM a cerut Inspectiei Judiciare sa faca verificari in cazul declaratiilor premierului Victor Ponta, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a spus ca IJ s-a sesizat in acest caz.

"Obligatia Inspectiei Judiciare este aceea ca, in momentul in care apar incalcari sau eventuale incalcari ale independentei justitiei, sa faca un raport. Acest raport va fi supus plenului CSM si plenul va hotari daca este vorba de o incalcare sau nu a independentei justitiei", a spus judecatorul Adrian Bordea.

Premierul crede ca hotararea judecatorului in cazul retrocedarii este gresita

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca i-a cerut ministrului Justitiei sa sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii asupra faptului ca un judecator a emis, in opinia sa, o hotarare gresita in cazul operei lui Brancusi "Cumintenia Pamantului", spunand ca acel judecator ar trebui sa plateasca.

"Singura opera a lui Constantin Brancusi ramasa in Romania, Cumintenia Pamantului, a fost retrocedata desi la dosar erau toate actele prin care statul era proprietar legal, iar acum, ca sa nu fie vanduta, trebuie sa platim 20 de milioane de euro. Deci, fiecare roman din aceasta tara va da un euro, de la nou-nascut la pensionar, pentru ca, din punctul meu de vedere, niste judecatori sau un judecator a dat o hotarare gresita, or eu i-am cerut ministrului Justitiei sa sesizeze CSM si CSM daca constata ca nu eu am dreptate, o sa-mi cer scuze. Dar daca se constata ca un judecator a gresit, acel judecator trebuie sa plateasca", a spus Ponta la Digi 24.

In urma cu doua saptamani, premierul Victor Ponta a declarat ca isi doreste, ca cetatean, ca justitia sa fie mai eficienta, deoarece reprezinta un serviciu public, si sa fie responsabila atunci cand greseste, aratand ca, deocamdata, aceasta este singura putere care nu raspunde niciodata cand greseste.

Premierul si-a continuat afirmatia aratand ca prin hotarari judecatoresti a fost retrocedata in ultimii ani o suprafata egala cu cea a Romaniei, Bulgariei, Ungariei si a unei jumatati din Ucraina, iar statul are de platit in urmatorii 20 ani mai mult decat poate produce.

El a punctat totodata ca, tot printr-o decizie a justitiei, singura opera a lui Constantin Brancusi din Romania a fost retrocedata desi la dosar erau toate documentele care indicau ca a fost cumparata de statul roman.

Ministerul Culturii a fost mandatat recent de Guvern sa inceapa negocierile legate de cumpararea sculpturii "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, care este evaluata la circa 20 de milioane euro si a fost pusa in vanzare, ministerul fiind invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

"Cumintenia Pamantului", pusa in vanzare

Constantin Brancusi, care este evaluata la circa 20 de milioane de euro si face parte dintr-o colectie bucuresteana privata, a fost pusa in vanzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

In prezent, nu a fost stabilit un pret de pornire pentru sculptura "Cumintenia Pamantului", intrucat aceasta nu va putea fi achizitionata in cadrul unei licitatii clasice. Insa, la dorinta actualilor proprietari ai sculpturii - mostenitorii arhitectului Gheorghe Romascu, care a cumparat opera chiar de la Constantin Brancusi -, "Cumintenia Pamantului" a fost prezentata in aceasta expozitie privata, fiind posibila o vanzare a acesteia, dupa exercitarea dreptului de preemtiune al statului roman, prin intermediul Ministerului Culturii.

Desi este greu de spus cum vor evolua lucrurile, potrivit reprezentantilor Artmark, aceasta sculptura ar putea fi teoretic achizitionata in cele din urma de Tate Modern, cel mai vizitat muzeu de arta moderna din lume in 2013, care mai are in colectiile sale o lucrare de Brancusi.

Insa lucrarea ar putea ramane si in Romania, daca statul roman, prin intermediul Ministerului Culturii, va face o oferta care va fi acceptata de actualii sai proprietari.

Realizata in 1907, "Cumintenia Pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea" marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a artistului, in care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta.

"Cumintenia Pamantului" este o opera cu un trecut incarcat, fiind cumparata in 1911 de inginerul si iubitorul de arta Gheorghe Romascu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscata abuziv, in 1957, de conducerea comunista a Muzeului de Arta si retrocedata dupa 51 de ani si un proces indelungat al familiei colectionarului cu actualul Muzeu National de Arta al Romaniei.

Sculptura, realizata in calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea ca stie de la Brancusi ca ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului - grotele Savonnieres), este evaluata la suma de 20 milioane de euro.

Cea mai importanta tranzactie recenta a unei opere de Brancusi este adjudecarea, in 2009, la casa Christie's din Paris a sculpturii in lemn "Madame L.R.", pentru pretul de 26 de milioane de euro (fara comisioane si taxe incluse). Cea mai recenta vanzare a unei opere de Brancusi, organizata tot la casa Christie's, insa la New York, in iunie 2014, s-a incheiat cu suma de 5,4 milioane de euro oferita pentru un simplu studiu in ghips al viitoarei capodopere "Sarutul".

#opera Cumintenia pamantului, #retrocedari Cumintenia pamantului , #Stiri Arta