Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pasionat de numismatica? BNR pune in circulatie o moneda de argint

Pasionat de numismatica? BNR pune in circulatie o moneda de argint


Banca Nationala a Romaniei pune in circulatie, in scop numismatic, incepand de luni, o moneda din argint dedicata Centenarului primei legi moderne a pasapoartelor romanesti, informeaza BNR.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 bucati. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare, este de 345 lei/bucata.

Moneda are o valoare nominala de zece lei, forma rotunda, diametru de 37 mm, greutate de 31,103 g si cant zimtat.

Aversul prezinta valoarea nominala '10 LEI' suprapusa peste imaginea pasaportului actual; o reprezentare stilizata a ornamentelor din pagina de pasaport, in care sunt integrate stema si numele tarii; in partea superioara, anul de emisiune '2012'.

Reversul reda in prim plan portretul regelui Carol I suprapus peste imaginea pasaportului emis in timpul domniei sale si inscriptiile 'PRIMA LEGE MODERNA A PASAPOARTELOR' si 'CAROL I'; in plan secund, un fragment din textul 'Legii asupra paspoartelor', anul emiterii acesteia '1912' si inscriptia '100 ANI'.

Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza.

Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnatura guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si cea a casierului central.

Monedele din argint dedicate Centenarului primei legi moderne a pasapoartelor romanesti au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1572 ori