Fabrica de piane Pleyel se inchide dupa peste 200 de ani de activitate

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 10:12
1822 citiri
Fabrica de piane Pleyel se inchide dupa peste 200 de ani de activitate

Fabrica de piane Pleyel din Saint-Denis, Franta, care a fabricat pianele la care au cantat Frederic Chopin, Franz Liszt si Claude Debussy, se va inchide la sfarsitul anului, dupa 200 de ani de existenta a marcii.

Disparitia fabricii, in care s-au fabricat, timp de doua secole, aproape 250.000 de piane, pune capat unei indelungate traditii franceze in domeniul muzical.

Firma Pleyel, fondata in 1807, nu a putut face fata concurentei venite din China si din Coreea de Sud, in pofida unei orientari strategice catre fabricarea pianelor de lux, in 2007.

"Intreprinderea Pleyel confirma inchiderea atelierului de productie din Saint-Denis, cu 14 salariati, avandu-se in vedere situatia pierderilor recurente si nivelul de activitate foarte scazut", a declarat Bernard Roques, presedintele fabricii, intr-un comunicat.

"O prima solutie care sa asigure continuarea partiala a productiei nu s-a concretizat. Tinand cont de stocurile cu produse finite, mentinerea activitatii comerciale este asigurata si se cauta solutii alternative", a adaugat Bernard Roques.

Fabrica Pleyel din Saint-Denis si-a deschis portile in 1865, intr-un atelier de 50.000 de metri patrati. In 1961, productia a fost mutata in Germania, apoi, intre 1996 - 2007, repatriata in Franta, la Ales.

Grupul Pleyel a fost relocat la Saint-Denis, in nordul Parisului, cu prilejul bicentenarului marcii, in 2007, si a inceput sa fabrice piane de lux (piane cu coada, de designer, comenzi speciale), precum si mobila de designer.

In urma acestei relocari si a concurentei venite din partea fabricantilor asiatici, firma producea in ultimii ani doar doua piane pe luna, fata de aproape 140, la inceputul anilor 2000.

Pentru constructia unui pian Pleyel este nevoie de 5.000 de piese, intre 500 si 1.500 de ore de munca si de 20 de muncitori, specializati in domenii diferite (lutieri, ebenisti, vopsitori, lacuitori), se arata pe site-ul firmei.

Denumirea Pleyel este legata, de asemenea, de numeroase locuri din Paris, precum statia de metrou Carrefour Pleyel, turnul Pleyel si sala de concert Pleyel, in apropiere de Champs-Elysees.

#piane Pleyel, #inchidere fabrica piane Pleyel, #industrie instrumente muzicale, #piane Franta , #Muzica