Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Exemplar din Constitutia americana din 1789, scoasa la licitatie

Exemplar din Constitutia americana din 1789, scoasa la licitatie


Un exemplar din Constitutia americana si documentul Bill of Rights care au apartinut primului presedinte american, George Washington, vor fi scoase la licitatie de casa Christie's, pe 22 iunie, la New York.

Documentele, care dateaza din 1789 si sunt semnate si adnotate de primul presedinte american, ar putea fi vandute pentru o suma cuprinsa intre doua milioane si trei milioane de dolari, au afirmat, miercuri, expertii casei Christie's.

Documentele, legate in piele, reprezinta o copie prezidentiala a celebrului The Acts of Congress. Pachetul include un exemplar din Constitutia americana, a carei prefata promite "sa asigure Binecuvantarea Libertatii pentru noi insine si pentru Posteritate", dar si un exemplar din Bill of Rights - primele zece amendamente ale Constitutiei - care vorbesc despre libertatile fundamentale ale omului, precum dreptul la libera exprimare, presa libera, libertatea de asociere si alegerea libera a religiei.

Volumul, pe coperta caruia apare mentiunea "President of the United States" cu litere fabricate din fire de aur, se afla intr-o stare foarte buna de conservare, dupa 223 de ani de la editare. El a fost tiparit special pentru George Washington in 1789, primul sau an in functia prezidentiala.

Pe marginile mai multor pagini apar cateva notite scrise de George Washington referitoare la responsabilitatile prezidentiale.

Volumul The Acts of Congress a fost vandut din biblioteca Washington din Mt. Vernon in anul 1876 si a fost ulterior cumparat la licitatie de colectionarul Richard Dietrich in anii 1960. Exemplarul este oferit spre vanzare de familia acestuia.

Volume similare au fost tiparite si pentru Thomas Jefferson - primul secretar de stat american, devenit apoi cel de-al treilea presedinte - si pentru procurorul general John Jay. Ele se afla in posesia Lilly Library din Indiana, respectiv intr-o colectie privata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1342 ori