Cum arata o masca din lemn care costa cat doua masini Ferrari

Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 00:00
3005 citiri
Cum arata o masca din lemn care costa cat doua masini Ferrari
Masca tantar

"Masca tantar", veche de 150 de ani si realizata din lemn, a fost obiectul unui razboi al ofertelor in cadrul unei licitatii de arta aborigena care a avut loc recent la Paris. Realizata de poporul Tingit din zona de nord-vest a Pacificului, comoara canadiana era estimata la 40.000 de dolari, insa pretul final a atins 400.000 de dolari.

Cumparatorul, un colectionar European anonim, s-a "luptat" cu un rival Canadian care vroia sa repatrieze obiectul, relateaza Vancouversun.com. Rezultatul acestei batalii a fost un pret final care il echivaleaza pe cel al doua masini Ferrari - pentru a face o comparative provcatoare.

"Masca tantar" a intrat in colectia unui muzeu din SUA in 1949, pe cand relicva avea deja aproape 100 de ani, insa a fost vanduta pe piata privata de arta in 1970.

Christie's, casa care a organizat licitatia de la Paris, a descris obiectul ca fiind Canadian, insa a adaugat ca poporul Tingit se muta frecvent intre teritoriile canadiene si Alaska in perioada in care a fost creat masca.

"Masca tantar vanduta in cadrul licitatiei este o piesa exceptionala cu o provenienta rara", a declarat Charles- Wesley Hourde, specialist in arta aborigena in cadrul Christie's Paris.

Varsta venerabila a mastii, "nasul proeminent si prospetimea pigmentilor explica succesul acestui obiect", a adaugat acesta. "Au fost multi reprezentanti ai colectionarilor de arta moderna si ameroindiana care au licitat telefonic".

Masca tantar era purtata in ceremonii de catre un "personaj clovn" care incerca sa-si amuze audienta, dupa cum reiese din catalogul Christie's.

Culorile vibrante ale mastii erau obtinute cu ajutorul grafitului, magneziului si a ocrului rosu, iar "pigmentii erau ingropati in pamant si amestecati cu icre de somon pana se obtinea o pasta fina. Rezultatul era o vopsea cu o texture bogata".

#licitatii arta, #obiecte lux, #opera de arta, #casa licitatie , #Licitatii arta