Proiect inedit: Pomul care produce 40 de tipuri de fructe

Joi, 14 August 2014, ora 14:08
1275 citiri
Proiect inedit: Pomul care produce 40 de tipuri de fructe

Profesorul Sam Van Aken, de la Universitatea Syracuse a petrecut noua ani pentru a cultiva un singur pom. "Am dorit sa pun o livada intreaga intr-un singur pom", a explicat el.

O singura planta poate produce 40 de soiuri de fructe cu sambure tare (cum ar fi piersicile sau prunele). Pentru a realiza acest pom unicat, Van Aken, sculptor la Universitatea Syracuse, a folosit altoirea, procedeu binecunoscut de pomicultori si gradinari, potrivit Mediafax.

Fiecare dintre culorile florilor ce apar in imaginea de mai jos reprezinta cate un soi de fructe. Imaginea este o reprezentare artistica, dar acest copac exista cu adevarat, potrivit Business Insider.

Copacul a fost creat prin altoiri repetate

Altoirea este procedeul prin care doua plante sunt unite artificial, realizandu-se o contopire a sistemului circulator al acestora. Altoirea se practica de sute de ani. Este si motivul pentru care inca mai avem vin - atunci cand o boala a amenintat cu disparitia toate viile, a fost gasit un soi de vita-de-vie rezistent, care a devenit gazda unei varietati de struguri.

Desi altoirea se foloseste frecvent, 40 de soiuri pe un singur pom reprezinta o realizare deosebita. A fost nevoie de multi ani pentru a se ajunge la aceasta performanta.

Van Aken lasa pomul sa creasca aproximativ trei ani, timp in care acesta dezvolta patru sau cinci ramuri. Acestea sunt taiate, iar in locul lor sunt atasati muguri ai altor cinci soiuri diferite, prin altoire. Tesuturile conductoare ale plantelor atasate (altoi) se sudeaza cu cele ale pomului (portaltoi). Seva care circula prin tesutul pomului va hrani, prin sudarea tesuturilor, noile ramuri. Un pom bine dezvoltat poate ajunge sa sustina pana la 25 de soiuri diferite.

"Ceea ce fac este sa crestez pomul si sa incerc sa il fac sa creada ca ceea ce am atasat este o parte din el," povesteste Van Aken. Dupa inca doi ani, in care soiurile atasate au inceput sa dezvolte propriile ramuri, Van Aken a atasat alte soiuri, ajungand la 40 intr-un singur pom. "Toate isi pastreaza caracteristicile genetice. Se pot vedea tot felul de flori si de fructe", arata Van Aken.

Mai curand o opera de arta decat o valoare pentru pomicultura

Volumul efortului depus face ineficienta utilizarea acestui tip de copac in pomicultura. Dar ca realizare artistica, autorul in considera valoros: "Nu va elimina foametea la nivel mondial. Dar ar putea inspira o abordare in acest sens".

Van Aken a realizat un grafic al perioadelor de inflorire, putand controla astfel culorile folosind anumite perioade pentru altoire.

Universitatea Syracuse a ales acest pom pentru a comemora atacurile de la 11 septembrie. Numarul 40 reprezinta un punct "situat intre finit si infinit" si are rezonante biblice, potrivit lui Van Aken, care aminteste de cele 40 de zile si nopti de ploi din povestea lui Noe. Diversitatea pomului simbolizeaza cresterea, speranta si innoirea, repere importante pentru lumea de dupa 11 septembrie.

Desi poate parea abstract pentru unii, Van Aken spera ca oamenii sa recunoasca adevarata valoare a proiectului sau: "Ziua de 11 septembrie (2001) a fost atat de tragica pentru mine. Nu cred ca poate fi creat ceva care sa simbolizeze corespunzator acea tragedie. Este infiorator".

In prezent, 14 din pomii lui Van Aken (fara a-i pune la socoteala pe cei doi pe care ii are in curte) pot fi gasiti pe tot cuprinsul Statelor Unite. Planul sau este sa realizeze o livada plina cu astfel de pomi in Portland, Maine.

#copac 40 de fructe, #copac Sam Van Aken , #Arta decorativa