Achizitia Zapp il lasa pe Zoltan Teszari singur in lupta cu gigantii internationali din telecom

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 10:21
3769 citiri
Achizitia Zapp il lasa pe Zoltan Teszari singur in lupta cu gigantii internationali din telecom

Multinationalele din comunicatii au acum peste 80% din veniturile de pe piata locala telecom. Analistii cred ca Zapp trebuie "inghitit" rapid de Cosmote pentru ca operatorul sa fructifice achizitia. Achizitia Telemobil (Zapp) de catre grupul Cosmote aduce cota marilor companii internationale de comunicatii la peste 80% din veniturile generate pe piata locala de comunicatii, majorand astfel presiunea pe singurul mare jucator local din telecom - compania RCS&RDS, controlata de omul de afaceri Zoltan Teszari.

Potrivit datelor financiare publicate de companii pe 2008, RCS&RDS obtine mai putin de 10% din veniturile de pe piata, in timp ce peste 80% din acestea ajung la companiile locale ale gigantilor Orange (France Telecom), OTE plus Deutsche Telekom, Vodafone si UPC (Liberty Global).

Orange si Vodafone au cele mai concentrate si eficiente afaceri de pe piata locala telecom, in timp ce grupurile OTE si Deutsche Telekom au impreuna cele mai mari venituri, dar au inca de rezolvat problema integrarii celor sase firme separate prin care obtin aceste venituri.

Daca pentru RCS&RDS presiunea va deveni mult mai mare in conditiile noii consolidari de pe piata, clientii ar putea castiga din aceste schimbari, chiar daca vor avea mai putine optiuni din care sa aleaga, crede Iulian Circiumaru, consultant al companiei A.T. Kearney.

"In general, pentru clienti este intotdeauna bine sa aiba mai multe optiuni din care sa aleaga. Prin achizitia Zapp de catre Cosmote clientul de servicii telecom pierde oportunitatea de a alege dintr-o gama mai vasta de produse.

Vorbind despre Zapp, acest aspect este cu atat mai important avand in vedere caracteristicile produselor lor, care au anumite functii care le diferentiaza clar pe piata (spre exemplu posibilitatea de a suna utilizatori de Yahoo! Messenger).

Totusi, avantajul acestor miscari de pe piata este acela ca presiunea pe preturi va fi mai mare, iar aceasta diferenta ar trebui sa se reflecte in buzunarele consumatorilor. De asemenea, clientii Cosmote vor beneficia de accesul la un portofoliu complet de servicii, in loc sa-si externalizeze unele solicitari catre alti operatori de pe piata", a spus Circiumaru.

A.T. Kearney este una dintre cele mai mari firme internationale de consultanta manageriala.

Integrarea dintre Zapp si Cosmote e doar inceputul

Consultantul A.T. Kearney spune, insa, ca integrarea dintre Zapp si Cosmote e doar inceputul unui proces mai dificil, care va duce la o unificare a operatiunilor cu cele ale celorlalte companii ale OTE si Deutsche Telekom in Romania: Romtelecom, Combridge si SunLight.

"Provocarea de a integra clientii Zapp in mediul Cosmote este mai complexa decat pare la prima vedere iar managerii trebuie sa evalueze diferite optiuni si posibile obstacole legate de oportunitatea de a exploata la maximum pentru viitorul Cosmote inaltul nivel de competenta in inovatie si creativitate tehnologica.

Mai este de urmarit si complexitatea integrarii magazinelor avand in vedere ca exista deja Germanos, care are o retea nationala", spune Circiumaru. Zapp are o retea de 27 de magazine proprii in timp ce Germanos, cel mai mare retailer GSM local, are 250 de unitati. 

#achizitie, # venituri, # comunicatii. Zapp, # Cosmote , #stiri Zoltan Teszari