Zentiva estimeaza o dublare a vanzarilor in Romania in cel de-al treilea trimestru al anului 2008

Miercuri, 22 Octombrie 2008, ora 15:39
1473 citiri
Zentiva estimeaza o dublare a vanzarilor in Romania in cel de-al treilea trimestru al anului 2008

Zentiva Romania a raportat o dublare a vanzarilor in cel de-al treilea trimestru al anului 2008, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit informatiilor emise miercuri de companie. Potrivit companiei, in ceea ce priveste perioada ianuarie-septembrie 2008, cresterea vanzarilor nete a fost de 2%, raportat in moneda nationala. La nivel de Grup, vanzarile Zentiva N.V. au sporit in primele noua luni cu 18% (calculate in coroane cehesti), pe fondul cresterii constante a vanzarilor din Turcia (+22% in moneda locala).


"Evolutia favorabila a rezultatelor de vanzari ale companiei Zentiva in Romania reflecta in mod direct reconsolidarea activitatii pe plan local si beneficiile schimbarilor de strategie initiate in ultimul an care au prevazut reorientarea concentrarii dinspre cota de piata catre optimizarea capitalului de lucru, eficientizarea costurilor si profitabilitatea financiara.  Toate acestea  au condus la consolidarea si dezvoltarea infrastructurii operationale si la durabilitatea afacerii", a declarat directorul general Zentiva S.A., Dragos Damian.


Evolutiile pozitive din Turcia, Romania si Rusia ii permit Grupului sa contrabalanseze scaderile anticipate din Cehia (-11%), cauzate in mare masura de introducerea taxelor obligatorii la vizita la doctor si la eliberarea de retete, decizie implementata la inceputul anului.


"Daca ne-am raporta la o rata constanta de schimb, cresterea vanzarilor Grupului ar fi putut fi de 28%. Insa consolidarea continua a coroanei cehesti a condus la o crestere inregistrata de doar 18%", a explicat Jiri Michal, presedinte si director general al Zentiva N.V.


Producatorul ceh de medicamente a anuntat o crestere estimativa a vanzarilor totale la 13 miliarde coroane cehesti (675 milioane dolari) in primele noua luni ale anului, usor sub estimarile specialistilor chestionati de Reuters, care estimasera vanzari de 13,63 miliarde coroane.


Zentiva este a patra companie producatoare de medicamente generice din Europa, a carei valoare de piata se ridica la aproximativ 2,4 miliarde dolari.


Compania este prezenta si in Romania, unde a preluat Sicomed SA. Zentiva Romania a obtinut in primele sase luni ale anului un profit net de 22,03 milioane lei ( 6 milioane euro),  in crestere cu 72% fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul reducerii cheltuielilor cu 29%.