Interviurile Business24.ro

Despre Zentiva

Zentiva este o comanie farmaceutica din Republica Ceha care dezvolta, produce si comercializeaza medicamente generice. Compania a cunoscut o dezvoltare impresionanta pe pietele din Republica Ceha, Slovacia, Romania si Turcia, unde detine unitati de productie, si se dezvolta in Polonia, Rusia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina si statele baltice. 
 
In prezent, Zentiva activeaza pe 35 de piete, avand aproximativ 800 milioane de clienti. 
Compania farmaceutica este listata pe bursele de valori din Praga, Londra si Bucuresti. 
 
Zentiva a intrat pe piata din Romania in 2005, cand a achizitionat 75% din actiunile companiei Sicomed.

Istoria si dezvoltarea companiei Zentiva

Compania Zentiva are la baza farmacia "Black Eagle" din Praga, infiintata in secolul XV, considerata cea mai veche farmacie din Boemia. 
 
In 1857, farmacia "Black Eagle" a fost achizitionata de Benjamin si Karel Fragner. Familia Fragner a construit o fabrica de medicamente in afara orasului Praga. 
 
In prezent, sediul Zentiva si instalatiile sale de productie din Praga sunt localizate in vechea fabrica de medicamente construita de familia Fragner in satul Dolni Mecholupy.
 
Compania farmaceutica a inceput productia in 1930.  
 
In 1946, Zentiva a fost nationalizata de guverrnul ceh, iar fabrica de la Dolni Mecholupy a fost inclusa in SPOFA (United Pharmaceutical Works), o corporatie organizata si intemeiata pe baza legilor Cehoslovaciei. Afacerea includea 750 de angajati. 
 
In 1993, Zentiva a intrat in posesia primului certificat de bune practici de fabricatie sub standardele Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru producerea de antibiotice. 
 
In 1998, conducerea Zentiva impreuna cu grupul Warburg Pincus a achizitionat majoritatea participatiei in cadrul companiei, ceea ce a determinat o noua faza in dezvoltarea acesteia, care a constat in dezvoltarea de medicamente generice. 
 
Zentiva a demarat investitiile in instalatii de prodicere moderne si cercetare, pentru a introduce in portofoliul sau medicamente generice moderne. 

Extinderea Zentiva in Europa Centrala si de Est si preluarea sa de catre Sanofi

In 2003, Zentiva incepe extinderea in Europa Centrala si de Est prin achizitionarea Slovakofarma, cea mai mare companie farmaceutica din Slovacia. 
 
In 2004, Zentiva a fost listata pe bursele de valori din Praga. Compania a lansat astfel prima Oferta Publica Initiala pe Bursa de Valori din Praga. 
 
Un an mai tarziu, compania farmaceutica ceha isi continua extinderea regionala prin achizitionarea Sicomed, cel mai mare producator de medicamente generice din Romania.
 
In anul 2006, grupul francez Sanofi devine actionarul majoritar al Zentiva, in urma unei tranzactii evaluata la 1,8 miliarde de euro. Sanofi a preluat 24,9% din actiunile Zentiva. 
 
In 2007, Zentiva a achizitionat 75% din actiunile producatorului de medicamente generice Eczacibasi din Turcia, valoarea tranzactiei fiind de 460 milioane de euro. 
 
In 2009, Zentiva devine o componenta importanta in strategia de dezvoltare a grupului francez Sanofi, concentrandu-se pe asistenta medicala la nivel global.
 
In 2010, Zentiva si-a anuntat intentia de a intra pe piata medicamentelor pentru aparatul respirator. 
Un an mai tarziu, brandul Zentiva a fost lansat in tarile din Europa de Vest. 
 
In 2011, Sanofi a anuntat ca toate afacerile sale din domeniul medicamentelor generice vor opera sub brandul Zentiva. 
 
In luna octombrie 2012, oficialii Sanofi au anuntat ca au semnat un acord pentru preluarea Genfar SA, cel mai mare producator de medicamente din Bogota, Columbia. Aceasta achizitie va permite Sanofi sa devina lider de piata in Columbia si sa isi extinda portofoliul in America Latina. Genfar SA activeaza in 13 state din America de Sud. 
 
Se estimeaza ca tranzactia va fi incheiata in primul trimestru din 2013. 
 
Zentiva activeaza pe mai multe domenii terapeutie, dar se concentreaza in special pe bolile aparatului cardiovascular, bolile inflamatorii, dureri, infectii si boli ale sistemului nervos central. De asemenea, compania dezvolta medicamente pentru probleme gastrointestinale si urologice. 
 

Rezultatele financiare si investitiile implementate de Sanofi si Zentiva

Sanofi, proprietarul Zentiva, se afla pe locul al patrulea in topul companiilor europene cu cele mai mari investitii in domeniul cercetarii si dezvoltarii. Topul a fost prezentat in 2011 de catre Comisia Europeana si, potrivit acestuia, investitiile Sanofi in cercetare au fost de 4,4 miliarde de euro.
 
Zentiva a investit 481, milioane de euro in 2011 in patru centre internationale de cercetare si dezvoltare. Aceste centre se afla la Munchen, Praga, Hlohovec si Luleburgaz. 
 
In prima jumatate a anului 2012, Sanofi a inregistrat vanzari nete totale de 17,38 miliarde de euro, dintre care vanzarile nete pe segmentul farmaceutic au totalizat 14,82 miliarde de euro, vanzarile pe segmentul de vaccinuri au reprezentat 1,4 miliarde de euro, iar vanzarile pe segmentul medicamentelor pentru animale au totalizat 1,15 miliarde de euro.
 
Profitul brut al Sanofi pe segmentul farmaceutic a fost de 11,04 miliarde de euro in prima jumatate a anului 2012, pe segmentul vaccinurilor acesta a fost de 844.000 de euro, iar pe segmentul medicamentelor pentru animale, acesta a totalizat 826.000 de euro.