Șoc pentru a 3-a monedă din lume: Se prăbușește, scade la un minimum din ultimii 38 de ani

Vineri, 28 Iunie 2024, ora 05:03
1005 citiri
Șoc pentru a 3-a monedă din lume: Se prăbușește, scade la un minimum din ultimii 38 de ani
Yenul japonez se prăbușește la cea mai mică valoare din ultimii 38 de ani FOTO: Al Jazeera

Crizele multiple din întreaga lume provocate de războaiele din Ucraina și Israel, de povara datoriilor și de perturbarea traficului maritim prin canalul Suez, se propagă și pe piețele financiare. Dacă dolarul domină în continuare rezervele valutare mondiale cu 58, 4% în 2023, iată că yenul japonez, a treia monedă globală se prăbușește la un minimum din ultimii 38 de ani.

Comercianții sunt în alertă pentru o intervenție suplimentară valutară, deoarece impactul pe piață al efortului de 62 de miliarde de dolari din aprilie se dovedește de scurtă durată. Yenul a scăzut cu 0,4% față de dolar, până la 160,3 yeni miercuri, depășind nivelul atins la sfârșitul lunii aprilie, înainte ca Ministerul de Finanțe al Japoniei să cheltuiască un record de 9,8 miliarde yeni (62 miliarde dolari) pentru a stimula moneda, potrivit Financial Times.

Analiştii se aşteaptă ca oficialii japonezi să intervină din nou în cazul în care yenul continuă să scadă, dar avertizează că vor fi reticenți, având în vedere costul intervenţiei şi impactul relativ scurt al eforturilor anterioare.

O țară de lângă România se îmbogățește peste noapte: ”Am găsit o comoară de 300 de miliarde de dolari”

„Oficialii japonezi vor urmări acest lucru îndeaproape”, a spus Derek Halpenny, șeful de cercetare la MUFG. „Dacă obținem o creștere bruscă la 162, ar putea folosi asta ca motiv pentru a justifica o altă intervenție.”

Guvernul japonez nu va dori să lase moneda să scadă prea mult, deoarece yenul slab a crescut costurile vieții, iar prim-ministrul Fumio Kishida va fi dornic să obțină sprijin înaintea alegerilor pentru conducerea Partidului său Liberal Democrat din septembrie, a adăugat Halpenny.

Yenul a scăzut cu 12% față de dolar în acest an, deoarece investitorii și-au redus așteptările privind reducerile ratelor dobânzilor din Rezerva Federală, conducând moneda americană la creștere. Deși Banca Japoniei a încheiat opt ani de rate negative a dobânzilor în martie, a fost precaută cu privire la perspectiva unor creșteri suplimentare ale costurilor împrumuturilor japoneze.

Femeia care a dat lovitura vieții, devenind cea mai bogată din țară: A investit doar 700 de dolari, când era gravidă

O revenire a yenului la 151,85 yeni per dolar la începutul lunii mai, după intervenția anterioară a Japoniei pe piață, a lăsat în curând loc unei slăbiri suplimentare, deoarece investitorii s-au concentrat asupra decalajului uriaș dintre ratele dobânzilor din SUA și Japonia.

„Nu avem indicii ferme cu privire la momentul unei alte intervenții, [dar] suma de bani care a fost cheltuită înainte și faptul că impactul ei a fost de scurtă durată nu este încurajator ca acest lucru să se repete în curând”, a spus Themos Fiotakis, șeful de FX global la Barclays. „Atâta timp cât diferența de dobândă este mare, presiunea asupra yenului va persista.”

Oficialii japonezi au spus că nu apără moneda la un anumit nivel și au avut tendința de a interveni în urma unor scăderi bruște, mai degrabă decât treptate. Unii analiști se așteaptă că ar putea aștepta să intervină până după viitoarele alegeri din Franța și după publicarea datelor americane care ar putea susține yenul, dacă există dovezi suplimentare că cea mai mare economie din lume încetinește.

Criza lovește într-un domeniu vital, nivel fără precedent: Prețurile se triplează, se ajunge la maximum în 2024

Cea mai recentă scădere vine pe fondul semnalelor de la Rezerva Federală a SUA că va menține ratele dobânzilor ridicate pentru mai mult timp și al preocupărilor legate de incertitudinea politică din Europa înaintea alegerilor parlamentare din Franța.

Yenul a pierdut mai mult de o treime din valoarea sa de la începutul anului 2021, deoarece investitorii vând moneda pe fondul decalajului uriaș dintre ratele dobânzilor din SUA și Japonia.

Să menționăm faptul că rezervele valutare globale din anul 2023 au fost în dolari – 58,41%, euro – 19,98%, yeni japonezi – 5,7%, lire sterline – 4,84%, dolari canadieni – 2,58% și renminbi (yuani chinezești) – 2,29%.

...citeste mai departe despre "Șoc pentru a 3-a monedă din lume: Se prăbușește, scade la un minimum din ultimii 38 de ani" pe Ziare.com

Sondaj Reuters: Aproape jumătate dintre companiile japoneze nu vor să integreze inteligența artificială
Sondaj Reuters: Aproape jumătate dintre companiile japoneze nu vor să integreze inteligența artificială
Un sondaj realizat de Nikkei Research pentru Reuters a arătat că aproape 24% dintre companiile japoneze au integrat deja inteligența artificială (AI) în afacerile lor, în timp ce peste 40% nu...
Doriți să vă achiziționați un inel inteligent Galaxy Ring dar nu aveți un telefon Samsung? Iată ce funcții nu puteți accesa
Doriți să vă achiziționați un inel inteligent Galaxy Ring dar nu aveți un telefon Samsung? Iată ce funcții nu puteți accesa
Samsung a lansat oficial Galaxy Ring după o perioadă de așteptare de câteva luni bune. Deși inelul inteligent nu este încă disponibil pentru comandă (se va putea precomanda începând cu 24...
#yeni japonezi, #yeni depreciere, #yeni, #yen japonez, #rezerve valutare globale, #dolari americani, #Japonia , #Stiri Finantare

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
  2. Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
  3. Fast-food, varianta nordică. Un mare lanț european de restaurante pregătește extinderea în România
  4. Drumul Daciei în Europa. Parcursul fulminant al mașinii românești în clasamentele vânzărilor. Cum stă în fața competitorilor
  5. Declinul mașinilor electrice, anunțat prea devreme. Ce se întâmplă pe piața auto
  6. Începe Rabla Plus 2024. La ce sume se ridică voucherul pentru persoane juridice
  7. Cât costă să-ți faci propria piscină, în 2024. Companiile de profil sunt suprasolicitate
  8. Euforie pe piața crypto: ce urmează să se întâmple cu Bitcoin. Prețul a crescut deja de 4 ori, într-un an și jumătate
  9. Dacia Sandero a devenit cea mai vândută mașină din Europa. A lăsat în urmă Tesla Model Y VIDEO
  10. Un australian pretinde că este inventatorul Bitcoin. Procurorii au demarat o anchetă pentru mărturie mincinoasă