Imigranti romani: cat despre invazie... numai patru au venit la munca

Joi, 04 Ianuarie 2007, ora 08:41
1211 citiri

Primul val de imigranti romani, atat de temut, a sosit in Marea Britanie ieri - patru la numar. Cei patru au venit cu avionul de la Bucuresti, la cateva ore dupa ce Romania si Bulgaria au aderat in sfarsit, la UE la inceputul lui 2007.

Peste 500.000 de persoane au "invadat" Marea Britanie dupa aderarea la club a opt state foste comuniste, in 2004. Dar de data aceasta s-au instituit controale asupra circulatiei muncitorilor. Numai cei care acopera un domeniu deficitar pe piata muncii si platesc impozite vor fi admisi. Guvernul a lansat o campanie de ultima ora in aceste tari, pentru a avertiza ca aceia care vor lucra ilegal in Marea Britanie vor fi amendati.
Cosmin Balaita, de 23 de ani, prietenul lui, Eugene Forea, de 26 de ani, si Florea Ionut, de 23 de ani, student la horticultura, au aterizat pe aeroportul Heathrow, indreptandu-se spre o sera de flori din Camborne, Surrey, unde vor sa lucreze. Ion Barascu, de 30 de ani, are permis de munca la un santier de constructii. Cosmin a renuntat la slujba sa de consilier ipotecar la o banca.

"Am venit sa lucrez sase luni. Ma bucur ca sunt aici", spune el. "Desi lucram la o banca, nu se compara banii de acolo cu cat castig in Marea Britanie". Eugene este specialist in IT. Desi a renuntat la salariul castigat, el spune: "Intentionez sa stau aici cat pot de mult". Florea a adaugat: "Am venit aici sa muncesc. O sa castig mai multi bani. Dar vreau sa vizitez si tara". "Mi-am lasat acasa sotia si copiii, dar merita, fiindca le voi trimite bani. Dar nu vreau sa traiesc aici definitiv. Caminul meu e in Romania", a spus Ion. Un alt roman care a venit cu avionul de la Bucuresti a spus: "Azi e o zi minunata pentru tara dv. Suntem bucurosi ca vom putea avea o viata mai buna acum, cand suntem in UE. De ce sa nu vina oamenii in Marea Britanie daca vor sa munceasca?"

Cu cateva ore mai devreme, zeci de mii de petrecareti din Romania si Bulgaria au cantat, au dansat si au baut pentru trecerea in anul 2007 si pentru intrarea in UE, la cea mai mare petrecere de la caderea comunismului, acum 17 ani. Sute de imigranti plini de sperante au facut coada in fata ambasadelor britanice de la Bucuresti si de la Sofia, capitala Bulgariei.

Afara, posterele avertizau: "Nu veniti in Marea Britanie fara un permis de munca". Campania de avertizare va dura pana pe 30 martie. Bulgarii si romanii care lucreaza fara permis risca amenzi de o mie de lire sterline. Firmele care ii folosesc pot fi amendate cu pana la 5.000 de lire.

Liam Byrne, ministrul imigratiei, spunea: "Muncitorii si angajatorii tentati sa incalce legile ar trebui sa fie constienti de amenzile ce vor fi aplicate". Byrne a precizat ca guvernul sustine noile tari primite in UE, dar a adaugat ca acesta doreste sa actioneze cu precautie in deschiderea granitelor. "Trebuie sa intelegem impactul aderarii anterioare inainte de a face urmatorul pas", a spus el. "Prin aceasta, ne vom asigura ca migratia e controlata in interesul tarii". Compania Wizz Air initiaza zboruri directe Bucuresti-Londra, pe 15 ianuarie. Compania de transport Balkan Horn, care face curse de doua ori pe saptamana de la Varna si Sofia, are rezervari facute pana la 15 ianuarie.

Sursa: Rador