7 milioane de euro, pierduti in Romania din cauza norului de cenusa

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 23:55
1792 citiri
7 milioane de euro, pierduti in Romania din cauza norului de cenusa

Companiile cu activitati in transportul aerian aflate in subordinea Ministerului Transporturilor si aerogarile administrate de autoritatile locale au pierdut de vineri si pana marti circa 7 milioane euro din cauza inchiderii spatiului aerian, din care 4 milioane euro au fost raportate de Tarom.

"Tarom a inregistrat pierderi de aproximativ 4 milioane de euro. La ROMATSA, administratia serviciilor de trafic aerian, pierderile sunt de 1,2 milioane de euro, iar la Compania Aeroporturi Bucuresti pierderile au fost similare undeva la 1,2 - 1,3 milioane de euro.

Celalalte aeroporturi situate in tara au avut in total de pierdut cam un milion de euro", a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor Marin Anton.

Un nor de cenusa provocat de eruptia unui vulcan din Islanda a perturbat traficul aerian in Europa si a determinat inchiderea spatiilor aeriene din mai multe state.

Traficul aerian pe intreg teritoriul Romaniei a fost inchis sambata, la ora 18:00, si a fost redeschis luni, la ora 15:00.

Pierderi au inregistrat si alte companii de transport aerian, insa reprezentantii acestora nu au prezentat date referitoare la operatiunile din Romania. Daniel Amzar, directorul de PR al operatorului low-cost Wizz Air, a spus ca in perioada 16-20 aprilie compania a anulat 124 de zboruri din si spre Romania.

In total, la bordul aeronavelor ar fi trebuit sa urce aproximativ 18.000 de pasageri. "Pierderile generate de aceste evenimente pot fi estimate la nivelul intregii retele la aproximativ doua milioane de euro pe zi. Din pacate, nu se poate oferi o estimare strict pe Romania la acest moment", a afirmat reprezentantul Wizz Air.

Germanwings a inregistrat in aceeasi perioada pierderi de patru milioane de euro pe zi la nivelul intregii companii din cauza intreruperii traficului aerian si a anulat aproximativ 20 de zboruri pe rutele care leaga Romania de Berlin, Koln si Stuttgart, a declarat agentiei MEDIAFAX directorul de comunicare al companiei germane, Andreas Engel.

Compania Carpatair estimeaza pierderi zilnice de aproximativ 300.000 de euro, dupa ce a anulat multe zboruri in zilele de sambata si luni. Compania nu are zboruri duminica.

"Chiar daca in aceste zile am mai putut opera curse izolate, si pentru acestea am avut pierderi, pentru ca am aterizat pe un alt aeroport decat cel programat, si a trebuit sa avem alte cheltuieli, precum transferul pasagerilor cu autocarul dintr-un oras in altul.

Noi am incercat sa minimalizam pierderile si sa limitam riscurile de a ne aventura pe aeroprturi care puteau fi blocate. Probleme mari vor fi daca situatia se va extinde pe mai multe sapamani, pentru ca foarte multi pasageri se vor orienta catre transportul auto.

Pentru cateva zile de intrerupere a zborurilor, nu ai mari probleme, dar nu-ti mai realizezi veniturile estimate", a declarat pentru MEDIAFAX vicepresedintele Carpatair, Paula Ardelean. Incepand de luni, Wizz Air si Tarom au reluat o parte din zboruri, iar marti si companiile Germanwings si Carpatair au reinceput operarea zborurilor catre Romania.

In schimb, compania feroviara de stat CFR Calatori a avut de castigat de pe urma inchiderii aeroporturilor, astfel ca incasarile au crescut cu circa 400.000 de lei in aceasta perioada.

Cele mai cautate rute din traficul international au fost cele spre Viena, Istanbul si Budapesta, in special la vagoanele de dormit si cuseta.

Traficul de calatori a inregistrat in medie, pe parcursul celor cinci zile, peste 1.800 calatori in plus, prin suplimentarea cu vagoane, in special a trenurilor internationale.

In cele cinci zile, trenurile spre cele trei orase au circulat cu 16 vagoane, fata de 6-8 vagoane in mod normal, se arata intr-un raspuns al CFR Calatori la solicitarea MEDIAFAX. Introducerea unor trenuri suplimentare pe rute externe a fost necesara doar marti, cand a circulat un tren suplimentar pe relatia Bucuresti Nord - Istanbul. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#pierderi, #nor, #cenusa, #companii, #trafic aerian , #stiri Wizz Air