Carte de business: Mergi pe mana lui Warren Buffett?

Joi, 04 Septembrie 2014, ora 16:35
2652 citiri
Carte de business: Mergi pe mana lui Warren Buffett?

Cand Warren Buffett si-a inceput cariera, se spune ca citea 600, 750 sau 1.000 de pagini pe zi. Chiar si acum, el citeste 80% din timpul zilei.

"Treaba mea, in esenta, este sa strang cat mai multe informatii si sa decid ce trebuie facut", a spus el intr-un interviu. "Nu citim opiniile altora, vrem sa observam ce se intampla, si apoi gandim", a mai spus miliardarul american.

De-a lungul anilor, el a recomandat mai multe carti in interviurile acordate sau in scrisorile trimise actionarilor, pe care le prezinta de cei de la Business Insider.

"The Intelligent Investor", Benjamin Graham

Sursa foto: Amazon

Cand avea 19 ani, a citit aceasta carte scrisa de Benjamin Graham, moment pe care el l-a descris ca fiind unul dintre cele mai norocoase din viata sa, oferindu-i cadrul intelectual pentru a investi.

"Pentru succesul in investitii de-al lungul vietii nu este nevoie de un IQ 'stratosferic', perspective neobisnuite de afaceri sau informatii din interior", a spus Buffett. "Ceea ce este necesar este un cadru intelectual pentru luarea deciziilor si capacitatea de a mentine emotiile neatinse in acest cadru. Aceasta carte recomanda cadrul adecvat. Trebuie sa fiti disciplinati din punct de vedere emotional".

"Security Analysis", Benjamin Graham

Sursa foto: McGraw-Hill

Buffett a spus ca "Security Analysis", o alta lucrare revolutionara a lui Graham, este "un ghid de investitii pe care il urmez de 57 de ani".

Ce spune cartea: daca analiza este destul de aprofundata, investitorul isi poate da seama de valoarea unei companii - si daca si piata cunoaste acest aspect.

Buffett in descrie pe Graham ca cea mai influenta personalitate din viata lui, dupa tatal sau.

"Common Stocks and Uncommon Profits", Philip Fisher

Sursa foto: Amazon

Desi Philip Fisher - specializat in investitii in companiile inovatoare - nu se ridica la nivelul lui Graham in viziunea lui Buffett, se bucura si el de un inalt respect.

"Sunt un cititor pasionat al lui Phil, il recomand", a spus Buffett.

In "Common Stocks and Uncommon Profits", Fisher subliniaza faptul ca o concentrare asupra rapoartelor financiare nu este suficienta - ci este nevoie si de o evaluare a managementului unei companii.

"Stress Test: Reflections on Financial Crises", Tim Geithner

Sursa foto: Amazon

Buffett recomanda cartea fostului Secretar al Trezoreriei americane despre ciza financiara tuturor managerilor.

Multe carti descriu modul de a gestiona o organizatie in vremuri dificile, insa foarte putine contin parerea unui oficial guvernamental de prima mana.

"Nu a fost doar o mica problema la periferia pietei ipotecare din SUA", scrie Geithner. "Am avut o senzatie de rau la stomac. Stiam cum se simt sunt crizele financiare, si s-a simtit exact asa".

"The Essays of Warren Buffett", Warren Buffett

Sursa foto: Amazon

Daca vrei sa afli cum gandeste Buffett, cel mai simplu este sa-i citesti cartile. In aceasta colectie, Buffett este "foarte real".

"Ce poate fi mai avantajos intr-un concurs mintal - fie ca este sah, bridge sau investitii in actiuni - decat a avea oponenti care a fost invatati ca gandirea este o risipa de energie?", intreaba miliardarul american.

"Jack: Straight From The Gut", Jack Welch

Sursa foto: Business Plus

In scrisoarea trimisa actionarilor in 2001, Buffett recomanda aceasta carte scrisa de cel care a fost executivul GE pentru mult timp, pe care il descrie ca fiind "inteligent si energic".

Sfatul lui Buffett: "Cumparati-o!"

"The Outsiders", William Thorndike, Jr.

Sursa foto: HBR Press

In scrisoarea sa din 2012 catre actionari, Buffett lauda "Outsiders" ca "o carte remarcabila despre directorii executivi care au excelat la alocarea de capital".

Berkshire Hathaway joaca un rol important in carte. Un capitol se concentreaza pe directorul Tom Murphy, despre care Buffett spune ca este "in general, cel mai bun manager de afaceri pe care l-am cunoscut vreodata".

Cartea a fost laudata ca fiind "una dintre cele mai importante cartii de afaceri din America" si de cei de la Forbes.

"The Clash of the Cultures", John Bogle

Sursa foto: Amazon

O alta recomandare a lui Buffett din scrisoarea trimisa in 2012 catre actionari este "The Clash of the Cultures".

In aceasta, Bogle - fondator al Grupului Vanguard, care gestioneaza acum active de 2.000 miliarde dolari - sustine ca investitiile pe termen lung au fost "ingreunate" de speculatii pe termen scurt. Insa aceasta carte nu dezbate o singura problema, ci ofera mai multe sfaturi demne de urmat.

"Business Adventures: Twelve Classic Tales from the World of Wall Street", John Brooks

Sursa foto: Amazon

In 1991, Bill Gates l-a intrebat pe Buffett care este cartea sa favorita. Drept raspuns, el i-a trimis fondatorului Microsoft cartea "Business Adventures" pe care o avea in propria biblioteca.

Gates spune ca aceasta carte este ca un memento care aminteste ca principiile pentru a dezvolta o afacere castigatoare raman aceleasi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Buffett carti, #recomandari Buffett, #carte business recomandare Buffett , #Cariera