De la "Investitorul inteligent" la miliardarul de succes- Editorial Warren Buffett

Joi, 29 Martie 2012, ora 17:59
5973 citiri
De la "Investitorul inteligent" la miliardarul de succes- Editorial Warren Buffett

"Benjamin Graham a devenit idolul meu inca de cand am citit cartea sa, "Investitorul inteligent". Am vrut sa merg la Columbia Business School fiindca Graham era profesor acolo. Dupa ce am iesit de la universitate, am revenit in Omaha. Dar, nu am uitat de Graham.

Intre 1951 si 1954, am devenit un cicalitor si ii tot trimiteam idei in legatura cu titlurile de valoare. Pana la un moment dat, cand am primit o scrisoare: "Data viitoare cand ajungi in New York, treci pe la mine". Asa ca am ajuns in New York si mi s-a oferit un loc de munca la Graham-Newman Corp, pe care acesta o conducea impreuna cu Jerry Newman.

Multi spun ca A.W Jones a dat startul industriei de fonduri de hedging, insa parteneriatul Graham-Newman a fost cu mult inaintea lui Jones. M-am mutat la White Plains, in New York, impreuna cu fiica si sotia mea, Susie, care era insarcinata in luna a patra. In fiecare dimineata luam trenul catre Grand Central pentru a ajunge la serviciu, insa aceasta perioada nu a durat mult.

Anul urmator, cand am implinit 25 de ani, Graham m-a anuntat ca are de gand sa se pensioneze, dar mi-a oferit sansa de a-l inlocui la conducerea fondului de hedging impreuna cu Mickey, fiul lui Jerry. Era un fond mic de 6-7 milioane de dolari, insa era recunoscut in New York.

Aceasta a fost o decizie traumatizanta. Era sansa mea de a-i calca pe urme idolului meu. Chiar mi-am numit fiul Howard Graham Buffett. Fiindca am vrut sa ma intorc in Omaha, mi-a luat o luna in care ma gandeam in fiecare dimineata cum as putea sa-i spun domnului Graham ca aveam de gand sa plec.

Daca la iesirea din facultate aveam 9.800 de dolari, la sfarsitul anului 1955 reusisem sa strang 127.000 de dolari. Ma gandeam sa ma reintorc la Omaha si sa imi iau cateva cursuri la colegiu. M-am gandit ca am putea trai cu 12.000 de dolari/an pe baza activelor mele de 127.000 de dolari.

Sotia si copii s-au intors in Omaha inaintea mea. In drumul meu spre Vest, am verificat companiile in care doream sa investesc. M-am oprit in Hazleton, Pennsylvania pentru a vizita compania Jeddo-Highland, am vizitat compania Kalamazoo Stove & Furnace din Michigan si am ajuns si in Delaware, Ohio, pentru a verifica Greif Bros.

Ajuns in Omaha, am inchiriat o casa pentru 175 de dolari pe luna si i-am spus sotiei mele: "As fi fericit sa cumpar o casa, dar as fi ca un tamplar care si-ar vinde trusa de instrumente". Nu am vrut sa-mi utilizez capitalul.

Nu aveam planuri de a incepe un parteneriat si nici macar nu aveam un loc de munca. Cu siguranta nu mai aveam de gand sa mai vand titluri de valoare, insa, din pura coincidenta, sapte persoane, inclusiv cateva rude de-ale mele mi-au spus: "Inainte vindeai actiuni, de aceea vrem sa ne spui ce sa facem cu banii nostri. Asa ca, dupa lungi discutii, am intrat in parteneriat cu tatal meu vitreg, colegul de camera din liceu, mama sa, matusa mea Alice, sora mea, fratele vitreg si avocatul meu, si ne-am pus banii in joc. Acesta a fost doar inceputul- pura coincidenta.

Am cumparat un registru de 49 de centi, iar ei si-au adus cecurile. Inainte de a le lua banii, le-am spus: "Daca sunteti in ton cu mine, atunci sa mergem inainte"

Vreau sa primesc "flori" atunci cand le merit si vreau sa se arunce cu fructe in mine atunci cand gresesc. Dar nu vreau sa fiu tinta atacurilor daca eu am pierdut 5%, iar piata a scazut cu 15% - o sa consider ca merit felicitari atunci".

Am pus totul in clar, iar ei mi-au incredintat banii lor.

Nu am facut nicio solicitare, insa din ce in ce mai multe cecuri au inceput sa vina din partea unor oameni pe care nu in cunosteam. In timpul asta, in New York, celebrul fond Graham-Newman, unde mi-am inceput cariera, era lichidat. Homer Dodge, care investea in acest fond, l-a intrebat pe Ben Graham ce sa faca cu banii, iar acesta i-a spus: "Este un copil, care lucra pentru mine..."

Asa ca Dodge a ajuns in Omaha.

Aveam 25 de ani, aratam ca un adolescent de 17 si actionam ca unul de 12

M-am uitat la el si i-am spus: "Iata ce afacere fac cu familia mea. Te voi include si pe tine".

Cu toate ca nu aveam nicio idee, varsta de 25 de ani a fost un punct de cotitura in viata mea. Imi schimbam viata, punand bazele unui parteneriat puternic, care avea sa devina o afacere profitabila- Berkshire Hathaway.

Nu m-am temut nicio clipa. Faceam ce-mi placea, si continuu sa fac ce-mi place.

Editorial de Warren Buffett, aparut in Forbes

Despre Warren Buffett si Berkshire Hathaway

Buffett locuieste in aceeasi casa pe care a cumparat-o in 1958, cu 31.500 de dolari si, pana de curand, a aparut foarte rar in public. Desi detine cea mai mare companie de avioane personale din lume, Buffett nu zboara cu un astfel de avion si, de obicei, evita pe cat se poate socializarea cu elita de pe Wall Street.

Cu toate aceste posibilitati, Buffett este rezervat, in ceea ce priveste cheltuielile. Spune ca nu are nevoie de bunuri extravagante.

"Daca as vrea, as putea sa angajez 10.000 de oameni care sa nu faca altceva decat sa-mi picteze portretul, in fiecare zi, pentru restul vietii mele. Dar nu s-ar produce nimic util.

In plus, as opri 10.000 de oameni din a face ceea ce isi doresc cu adevarat.

Nu exista nimic material pe care sa mi-l doresc. Toti banii mei se vor indrepta catre scopuri caritabile, dupa ce eu nu voi mai fi", spune Warren Buffett despre averea sa.

#avere Warren Buffett, #cariera Warren Buffett, #warren buffett berkshire hathaway , #Avere