Warren Buffett: Aurul nu este o investitie profitabila

Marti, 14 Februarie 2012, ora 08:14
3081 citiri
Warren Buffett: Aurul nu este o investitie profitabila
Warren Buffett

Miliardarul american Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume, sustine ca tot aurul din lume, daca ar fi strans intr-un singur loc ar forma un cub cu latura de peste 23 de metri si ar valora 10 trilioane de dolari.

Omul de afaceri Warren Buffett spune ca aurul nu reprezinta o investitie profitabila, indiferent cat de mult creste valoarea sa, arata Business Insider.

In opinia miliardarului american, investitiile in actiuni sau in orice activ "care produce" vor fi castigatoare in fata aurului, "de-a lungul oricarei perioade mai lungi de timp", si, mai important, "acestea vor fi de departe mai sigure".

Tot aurul din lume ar valora 10 trilioane de dolari, crede Oracolul din Omaha, care spune ca ar putea cumpara, cu aceasta suma, toate terenurile agricole din SUA plus 16 Exxon Mobils. Exxon Mobil este una dintre cele mai profitabila companii din lume, cu castiguri de peste 40 de miliarde de dolari anual.

Warren Buffett mai spune ca aurul adunat sub forma unui cub nu va produce nimic, indiferent ca vorbim despre o suta de ani sau o mie de ani. De asemenea, cubul nu va aduce proprietarului nicio dobanda si nici nu ii va mari profiturile.

Daca vrei intr-adevar sa transformi cubul de aur intr-o investitie inteligenta, atunci trebuie sa fii convins ca poti face pe altcineva sa creada ca si-l doreste si ca vrea sa il cumpere de la tine.

"Singura metoda prin care poti face bani din cub este sa il vinzi altcuiva", spune Buffett. In schimb, daca vei folosi banii ca sa cumperi terenuri sau companii de talia Exxon Mobile, atunci vei avea profit considerabil, pentru ca imobiliarele nu se devalorizeaza. "Vor continua sa iti aduca bani", spune Oracolul din Omaha.

Miliardarul american a mai adaugat ca plasamentele lui preferate sunt activele producatoare, indiferent ca acestea sunt companii, ferme sau real estate.

"Indiferent daca peste un secol moneda va fi bazata pe aur, scoici, dinti de rechin sau o bucata de hartie ca in zilele noastre, oamenii tot vor fi dispusi sa renunte la cateva minute din munca lor de zi cu zi pentru o Coca-Cola sau pentru niste arahide", a afirmat Buffet.

In opinia lui Buffet, obligatiunile ar trebui sa vina "insotite de o eticheta de avertizare" pentru ca ratele dobanzilor nu sunt suficient de mari pentru a compensa inflatia si taxele.

"Investitiile care sunt denominate intr-o moneda anume, precum obligatiunile, depozitele bancare, sau fondurile monetare sunt considerate a fi sigure, insa de fapt acestea sunt printre cele mai periculoase active", a explicat miliardarul american.

Acesta a tinut sa precizeze ca fondul sau de investitii, Berkshire, detine bonduri americane doar pentru a se asigura ca are acces rapid la lichiditati in caz de urgenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Warren Buffett aur, #investitie aur, #profit aur, #valoare aur, #buffett , #Afaceri