Miliardarul Warren Buffett pariaza pe industria transportului de petrol

Marti, 31 Decembrie 2013, ora 17:18
1423 citiri
Miliardarul Warren Buffett pariaza pe industria transportului de petrol

Berkshire Hathaway, holdingul controlat de miliardarul american Warren Buffett, va preschimba actiuni in valoare de aproximativ 1,4 miliarde de dolari la operatorul american de rafinarii Philips 66 pentru preluarea integrala a diviziei de servicii pentru conducte petroliere a aceleiasi companii.

Buffett reafirma astfel pariul pe sectorul transporturilor de petrol, care a crescut semnificativ in ultimii ani in SUA odata cu extinderea puternica a productiei interne de titei si gaze naturale.

Berkshire Hathaway va preschimba cele 19 milioane de actiuni pe care le detine la Philips 66, preluand in schimb toate actiunile diviziei Philips Specialty Products, care livreaza produse chimice menite sa eficientiezeze transportul de petrol prin conducte, potrivit unui anunt al Philips 66, citat de Bloomberg.

Produsele si serviciile oferite de companie pot creste capacitatea de transport a conductelor existente, avand in vedere ca procesul de aprobare pentru noi proiecte se dovedeste a fi anevoios.

Actiunile Philips 66 au inchis luni la New York la 74,72 dolari, astfel ca pachetul preschimbat de Buffett are o valoare de piata de aproximativ 1,4 miliarde dolari.

"Berkshire pariaza pe aceste produse pentru ca multe conducte din SUA opereaza deja la capacitate maxima. Reprezinta o solutie pentru majorarea capacitatii acolo unde este nevoie fara investitii mari de bani si de timp pentru noi aprobari si permise", comenteaza pentru Bloomberg un analist american.

Buffett detine deja operatiuni in domeniul transportului de energie

Warren Buffett detine deja operatiuni in domeniul transportului de energie. Operatorul feroviar Burlington Northern Santa Fe, preluat de Berkshire in 2010, a inregistrat deja o crestere a activitatii in zona transporturilor de petrol. Holdingul lui Buffett detine de asemenea conducte petroliere prin divizia MidAmerican Energy Holding.

Un tren cu 106 vagoane care transporta petrol, apartinand Burlington Northern and Santa Fe, a deraiat luni in jurul orei locale 14:10 (22:10, ora Romaniei), in vestul localitatii Casselton, in statul Dakota de Nord. Incidentul, care a avut loc dupa ce garnitura s-a ciocnit cu un alt tren, a produs un incendiu urias.

Philips 66 s-a desprins anul trecut din ConocoPhilips, preluand activitatile downstrean (rafinare si marketing) ale gigantului petrolier. Actiunile noii companii au crescut in acest an cu 41%. Sediul companiei este in statul Texas, cu divizii de marketing iin Belgia si Rusia.

La finele lunii septembrie, Buffett detinea, prin Berkshire, peste 27 milioane de actiuni Philips 66.

Warren Buffett incheie anul 2013 cu o avere evaluata la aproape 60 miliarde de dolari. Potrivit datelor companiei de cercetare Wealth-X, citate de CNBC, averea miliardarului a crescut cu 12,7 miliarde de dolari de la inceputul acestui an pana la 11 decembrie, la 59,1 miliarde de dolari.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Warren Buffett afaceri, #Warren Buffett petrol, #Warren Buffett energie , #Afaceri