Cum va iesi IMAX din revolutia "Avatar"

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 18:56
2081 citiri
Cum va iesi IMAX din revolutia "Avatar"

IMAX, companie din industria cinematografica cunoscuta pentru ecranele 3-D gigantice, este unul dintre castigatorii de pe urma blockbuster-ului “Avatar”. Dupa 3 ani de pierderi, IMAX a revenit pe profit, dar cum mania “Avatar” nu va tine la nesfarsit, trebuie sa gaseasca urgent alte metode de a face profit in 2010.

Compania lucreaza de ani buni cu cele mai mari studiouri cinematografice, dar “Avatar” a fost marele sau succes.

Combinatia de efecte 3-D si ecranele "larger-than-life"
a adus incasari de 60 milioane $, numai in cinematografele IMAX, reprezentand 15% din incasarile totale in Statele Unite.

In aceste conditii nu este deloc surprinzator ca vanzarile IMAX au crescut cu aproximativ 50% in 2009, iar compania revine pe profit, dupa 3 ani de pierderi consecutive.

“Vesta de salvare" Avatar nu va fi de ajuns

IMAX, constienta de situatie, incearca sa se dezvolte rapid si in alte directii.

Reprezentantii companii au declarat ca au de gand sa iasa pe piata cu variantele 3-D ale unor filme de succes, astfel incat sa-si creasca incasarile din deal-urile cu cinematografele.

Pe langa rularea de filme, IMAX face bani din business-ul traditional, adica din taxele de instalare si mentenanta a echipamentului.

Desi “Avatar” este responsabil pentru succesul brusc al IMAX, compania nu este legata exclusiv de 20th Century Fox, producatorul filmului.

IMAX lucreaza si cu studiouri precum Walt Disney, Dreamworks Animation, Warner Bross, pentru proiectele mari din 2010: "Twilight Saga: Eclipse", "Alice in Tara minunilor" sau "Shrek Forever After".

Expertii din industria cinematografica se indoiesc totusi ca vor egala “Avatar”, iar orice mai putin de atat ar putea dauna succesului IMAX.

Pe de alta parte, IMAX se pregateste sa intre si in casele oamenilor, cu tehnologie 3-D pentru acasa.


Reprezentantii IMAX, Discovery Communications si Sony Corporation au declarat ca vor lansa un canal 3-D, spre sfarsitul acestui an.

Compania a anuntat de asemenea ca lucreaza la un aparat de fotografiat 3-D, pe care spera sa-l lanseze  in 2011.

IMAX se bucura in sfarsit de succes, dupa ce, in 2006, intr-o perioada nu la fel de optimista, fusese scos la vanzare, dar lipsa unor cumparatori interesati se pare ca i-a prins bine companiei, care a ramas independenta pana astazi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#3d, #avatar, #cinematografie, #filme, #imax , #stiri Walt Disney