Top retail. Cate miliarde au facut patronii Ikea, Zara sau Wal-Mart

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 19:02
7065 citiri
Top retail. Cate miliarde au facut patronii Ikea, Zara sau Wal-Mart

Sunt oamenii care ne vand mobila, hainele si alimentele de toate zilele. Afacerile lor sunt atat de raspandite, iar brandurile atat de populare, incat uniformizeaza gusturi si obiceiuri de la un capat la celalalt al lumii. Iar pentru asta, se numara printre cei mai bogati oameni de pe planeta.

Business24 prezinta topul primilor trei retaileri din lume, dupa averea pe care o detin:

Locul 1: Ingvar Kamprad

Avere: 40 de miliarde de euro

Ingvar Kamprad este cel mai bogat om din Suedia si al patrulea miliardar din lume, potrivit topului Bloomberg, controleaza integral cel mai mare lant de magazine de mobila - Ikea, prin intermediul unor companii si fundatii, desi nu a recunoscut public niciodata.

Ikea este detinuta de doua oragnizatii: Stichting Ingka Foundation cu sediu in Olanda si Interogo Foundation. Prima dintre organizatii detine actiunile Ikea Group, care detine 90% din magazine. Pe de alta parte, Interogo Foundation detine proprietate asupra marcii Ikea.

Ponturi:

  • Suedezul regreta ca a cochetat in tinerete cu nazismul
  • A intrat in afaceri la 5 ani, cand a inceput sa vanda chibrituri vecinilor
  • S-a intors in Suedia in 2013, dupa 40 de ani de exil in Elvetia
  • Ikea Group a raportat pentru anul financiar 2012 un venit de 28 de miliarde de euro si un profit net de 3,2 miliarde de euro. Inter Ikea (francizorul Ikea) a raportat venituri de 2 miliarde de euro si profit net de 444 de mii de euro.

    Locul 2: Amancio Ortega

    Avere: 39,8 de miliarde de euro

    Cel mai bogat spaniol si al cincilea cel mai bogat om din lume, potrivit Bloomberg, detine 59% din Inditex, cel mai mare retailer de haine din lume, care detine brandul Zara. Pe langa companiile sale, Ortega mai detine caldiri de birouri si magazine in principalele orase din Europa si SUA. A castigat 2,8 miliarde de euro din dividende incepand cu 2001 si a demisionat din functia de presedinte aln Inditex in 2011.

    Ponturi:

  • A abandonat scoala la 13 ani ca sa munceasca intr-un magazin de haine
  • Inoata si citeste in fiecare dimineata inainte sa mearga la sediul Inditex
  • Pana in 1999, nu existau poze cu Ortega, cu exceptia unei poze vechi de buletin
  • Averea lui Ortega provine, in mare parte, din pachetul de 59,3% din actiunile Inditex, cel mai marec retailer de haine din lume. De la listare, in 2001, a obtinut dividende in valoare de 2,8 miliarde de euro. A investit o mare parte din acest bani in spatii comerciale din marile orase ale Europei si Statelor Unite, prin intermediul companiilor Pontegadea Inversiones si Partler.

    Locul 3: Christy Walton

    Avere: 28 de miliarde de euro

    Cea mai bogata femeie din lume, care ocupa locul 9 in topul miliardarilor Bloomberg, este vaduva lui John T. Walton, al doilea fiu al fondatorului Wal-Mart, Sam Walton.

    Dupa decesul sotului, in 2005, Christy Walton i-a mostenit averea, care include un pachet de 12,2% din actiunile Wal-Mart, cel mai mare angajator privat din Statele Unite. De asemenea mai detine cirac 25 de milioane de actiuni la First Solar, un producator de panouri solare.

    Ponturi:

  • Sotul sau a murit intr-un accident aviatic cu un aparat de zbor experimental
  • Este membra in board-urile Muzeului de Istorie Naturala si gradinii zoologice din san Diego
  • A donat casa in stil victorian din Parcul National California
  • Vaduva lui Walton detine circa 402 milioane de actiuni la Wal-Mart, controlate prin intermediul fondului de investitii al familiei Walton Enterprises, condus de sotul sau pana in 2005. De asemenea, compania mai gestioneazsa si actiunile First Solar si 26% din actiunile Arvest Bank, detinuta tot de familia Walton.

    De la moartea fondatorului Wal-Mart in 1992, sotul lui Christy Walton a castigat 3,7 miliarde de euro doar din dividendele de la lantul de retail si de la producatorul de panouri solare. Vaduva ar mai detine circa 3,45 de miliarde de euro in alte active.

    Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
    Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
    WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
    Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
    Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
    Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
    #top miliardari retail, #top miliardari lume, #top retail, #avere proprietar Ikea , #stiri Wal Mart