Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Shell are cea mai cifra de afaceri din lume

Shell are cea mai cifra de afaceri din lume

Compania petroliera anglo-olandeza Royal Dutch Shell a detronat grupurile ExxonMobil si Wal-Mart, ocupand prima pozitie in clasamentul Forbes Fortune 500, cu o cifra de afaceri de 458,3 miliarde dolari in 2008, relateaza Newsin.

Pe fondul cresterii pretului la petrol, grupurile petroliere domina clasamentul Forbes 500, din cauza scaderii veniturilor bancilor si industriei manufacturiere traditionale.

Numarul firmelor americane din clasamentul Forbes 500 s-a redus la 140, cel mai mic nivel de la inceperea redactarii acestui clasament, publicat de revista Forbes din 1995.

Gigantul retailer Wal-Mart ramane in continuare cel mai mare angajator mondial, cu 2,1 milioane salariati, depasind grupul chinez National Petroleum, cu 1,61 milioane angajati, precum si companiile State Grid, US Postal Service si Chinopec.

Insa in ciuda unor venituri suplimentare de 30 miliarde dolari, Wal-Mart a fost retrogradat pe locul trei al clasamentului Fortune 500.

Noul imperiu industrial ascendent al lumii este China
, care intra pentru prima data in primi zece, cu grupul petrolier Sinopec (China Petroleum & Chemical Corp.) pe locul noua, in fata grupului Toyota.

In total, China are 37 de companii in clasamentul Forbes, fata de cele 68 ale Japoniei.

Beneficiind de intrarea a noua noi companii in 2008, China incepe sa conteste pozitiile Frantei (cu 40 de companii) si Germaniei (cu 39 de companii) in clasamentul gigantilor economici mondiali.

Printre marile companii americane grav afectate de criza financiara se numara AIG, Freddie Mac si Lehman Brothers.

AIG detine tristul record de a fi compania cu cele mai mari pierderi in 2008, de 99 miliarde dolari, urmand companiile Fannie Mae, Freddie Mac, General Motors, Citigroup si Merrill Lynch.

In schimb ExxonMobil detine in continuare recordul mondial de rentabilitate, prin profitul de 45,2 miliarde dolari obtinut in 2008, urmat de Gazprom si Royal Dutch Shell.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2067 ori
Citeste mai multe despreangajator banci criza financiara profit venituri