Inflatia din Marea Britanie s-a mentinut in iulie la nivelul din luna precedenta, de 1,8%

Marti, 18 August 2009, ora 14:43
1158 citiri
Inflatia din Marea Britanie s-a mentinut in iulie la nivelul din luna precedenta, de 1,8%

Nivelul inflatiei din Marea Britanie s-a mentinut in mod neasteptat la 1,8% in iulie, in contextul in care preturile la alcool, DVD-uri si jocuri video au crescut, semn ca economia evita fenomenul de deflatie, pe fondul atenuarii recesiunii, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Cresterea anuala a preturilor de consum a fost la nivelul din luna iunie, cel mai mic din septembrie 2007, a anuntat biroul national de statistica din Londra.

Toti cei 31 economisti consultati de Bloomberg estimau o incetinire a inflatiei. In raport cu luna precedenta, preturile au ramas neschimbate, in contextul in care analistii preconizau o scadere de 0,3%. Guvernatorul bancii centrale a Marii Britanii, Mervyn King, a anuntat saptamana trecuta ca inflatia ar putea fi volatila pe termen scurt, ramanand sub tinta de 2%.

Oficialii bancii centrale si-au extins programul de tiparire de bani noi dincolo de limita initiala, pentru a sustine cresterea economica si pentru a combate riscurile de deflatie. Scumpirea jocurilor si a DVD-urilor a creat un important efect de accelerare a inflatiei in iulie, a anuntat biroul de statistica.

Cresterea preturilor la alcool si tutun a mentinut, de asemenea, ritmul inflatiei. Inflatia de baza, care exclude costurile tutunului, alcoolului, alimentelor si energiei, a accelerat in iulie la 1,8%, cel mai rapid ritm din ultimele opt luni, potrivit biroului de statistica.

Banca centrala si-a majorat saptamana trecuta previziunile cu privire la inflatia pe termen scurt, pentru a reflecta scumpirea petrolului si scaderea mai mica decat se estima a costurilor energiei electrice. Nivelul inflatiei va scadea, probabil, la sub 1% in cursul acestui an si ar putea rata obiectivul stabilit de banca centrala in urmatorii trei ani, arata previziunile institutiei.

Retailerii au redus preturile pentru a stimula vanzarile. Asda, lantul britanic de supermarketuri detinut de grupul Wal-Mart Stores Inc., a anuntat pe 13 august ca vanzarile din acelasi magazin au crescut in al doilea trimestru cu 7,9%, pe fondul scaderii preturilor si imbunatatirii calitatii produselor. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#inflatie, # economie, # retaileri, # petrol , #stiri Wal Mart