GIGANTII CORPORATE care stapanesc lumea

Marti, 12 Iulie 2011, ora 23:57
3470 citiri
GIGANTII CORPORATE care stapanesc lumea

Cea mai mare companie din lume ramane Wal-Mart, cu venituri de peste 420 miliarde de dolari, inregistrate anul trecut, si mai mult de 2 milioane de angajati, in timp ce trei companii chinezesti continua sa inregistreze o evolutie spectaculoasa, in topul celor mai mari 500 de companii mondiale, realizat de Fortune.

1. Wal-Mart

Retailerul Wal-Mart a repetat performanta inregistrata anul trecut, cand s-a clasat pe prima pozitie, in topul celor mai mari companii din lume, realizat de Fortune.

Wal-Mart se numara printre brandurile care ocupa primele pagini ale ziarelor, atat cu titluri pozitive, cat si cu titluri negative.

Spre exemplu, Wal-Mart continua sa primeasca credit pentru rolul sau de lider in sustenabilitatea companiei. Firma a lansat, in 2009, “Indexul Sustenabilitatii”, intr-o incercare de a-si asuma responsabilitatea pentru originea produselor sale.

Pe de alta parte, Wal-Mart a fost in centrul atentiei pentru scandalul de discriminare sexuala, ce a implicat nu mai putin de 1,5 milioane de fosti angajati.

In plus, desi este cea mai mare companie din lume, retailerul a trecut printr-o criza a vanzarilor chiar “acasa”, in Statele Unite ale Americii. Magazinele americane au inregistrat pierderi pentru opt trimestre consecutive.

2. Royal Dutch Shell

Castigurile salariale inregistrate de Royal Dutch Shell au crescut cu 61%, anul trecut, in comparatie cu 2009. Previziunile pentru anul acesta arata venituri de 20.5 miliarde de dolari. Actiunile companiei au crescut cu 7,2%, titreaza Fortune.

In timp ce accesul la petrol devine din ce in ce mai strict, Shell cauta metode prin care sa isi creasca activele, pe  partea de energie alternativa.

Anul trecut, compania a semnat un acord cu o firma din Brazilia care produce biocombustibili, Cosan, pentru a produce ethanol din trestia de zahar.

De asemenea, Shell cauta sa isi dezvolte tehnologia in asa fel incat sa poata construi prima centrala plutitoare, pe baza de gaz natural lichefiat. Aceasta ar trebui sa ofere companiei un avantaj fata de concurenta, atunci cand se pune problema accesului la combustibilii din apele adanci.

3. Exxon Mobil

La fel ca toate marile companii petroliere, ExxonMobil a avut de infruntat un an extrem de volatil. In ciuda dificultatilor, Exxon continua sa functioneze bine si sa inregistreze rezultate foarte bune.

Profitul net a crescut cu 57% fata de anul precedent, pana la 30,5 miliarde de dolari.

Pentru a se pregati pentru cerintele pietei globale de energie, CEO-ul Rex Tillerson a declarat, in timpul reuniunii cu actionarii, de anul trecut, ca gigantul petrolier incearca sa investeasca mai multi bani in combustibilul alternativ.

„Gazele naturale vor fi una dintre sursele de energie cu cea mai rapida crestere si va depasi carbunele”, a precizat Tillerson.

4. British Petroleum

Nici macar scurgerea de petrol, din Golful Mexic, nu a afectat compania britanica BP. Oficialii acesteia sustin ca vor strange suma de 30 de miliarde de dolari, pentru a plati daunele inregistrate in urma exploziei de la Deepwater Horizon.

Cu toate acestea, Fortune nu considera ca gigantul petrolier isi va putea tine promisiunile.

Parteneriatul de exploatare cu rusii de la Rosneft in Cercul Arctic, despre care se credea ca va fi punctul forte in revenirea companiei de la explozie incoace, a fost blocat de catre un alt partener rus al BP, TNK-BP, din cauza unor pretinse interese concurente.

Cu operatiuni in Orientul Mijlociu si Canada, BP a anuntat un plan care include 32 de noi proiecte, ce urmeaza sa fie puse in aplicare in intervalul 2010 – 2016.

5. Sinopec Group

Cel mai mare producator de petrol din China continua sa se dezvolte.

Desi pe un trend ascendent, firma este mult mai vulnerabila la fluctuatiile pretului la titei, in comparatie cu alti competitori, in special din cauza presiunilor exercitate de guvernul chinez.

Acesta nu mai vrea ca preturile pentru consumatori sa creasca.

In 2010, Sinopec a semnat mai multe contracte de parteneriat pentru noua noi proiecte in state precum Canada, Brazilia si Kazakhstan.

6. China National Petroleum

Apetitul Chinei pentru energie pare sa nu cunoasca limite, iar cea mai mare compania a statului se grabeste sa raspunda nevoilor pe care le are tara.

China National Petroleum a inregistrat profit, in 2010, multumita parteneriatelor cu guvernele tarilor bogate in petrol, dar si cu mai multe multinationale.

CNPC lucreaza cu Rusia, Venezuela, Irak si Qatar si are parteneriate cu BP, Total si Shell.

7. State Grid

Compania chineza de energie se extinde, pe masura nevoilor in continua crestere a tarii, si avanseaza o pozitie, in clasamementul intocmit de Fortune.

Fondata in 2002, State Grid reuseste sa aprovizioneze cu energie peste un miliard de locuitori, din 26 de provincii chineze.

8. Toyota Motor

Recent, Toyota a fost obligata sa lase in urma problemele cauzate de rechemarile masive de autovehicule, pentru a face fata unei alte crize.

Gigantul auto se confrunta acum cu o scadere a productiei, din cauza daunelor provocate de cutremurul devastator din martie.

In timp ce vanzarile din America de Nord, Europa si Japonia au inregistrat scaderi, pe tot parcursul anului trecut, Toyota a inregistrat o evolutie opusa pe pietele emergente, din Asia, Africa si America Centrala si de Sud.

Acestea au fost suficient de puternice incat sa sustina compania. Toyota a vandut, pe aceste piete emergente, mai mult de sapte milioane de unitati, anul trecut, realizand, astfel, o crestere de 71.000 de unitati, in comparatie cu anul trecut.

9. Japan Post Holdings

Japan Post Holdings a fost inclus in Topul Fortune 500, pentru prima data, in 2009, si este reprezentativa pentru efortul statului nipon de a depasi contextul economic.

Serviciul postal din Japonia a fost privatizat, in 2005, si divizat in patru companii, care ar urma, la randul lor, sa se divida, pana in 2017.

Noua administratie guvernamentala a blocat, insa, planurile companiilor, impiedicandu-le sa depuna ofertele publice initiale.

Anul trecut a fost unul bun pentru Japan Post Holdings, dar firma nu a scapat de provocari.

Veniturile nete din 2010, estimate la aproximativ 5,6 miliarde de dolari au crescut usor, fata de cele inregistrate cu un an in urma, respectiv de 5,23 miliarde de dolari.

10. Chevron

In acest an, Chevron a luat masuri pentru a obtine profit. Compania si-a vandut rafinaria din Pembroke, in Irlanda, si mai multe active din Africa si Caraibe, incercand sa se concentreze mai mult asupra productiei.

In luna februarie din 2011, Chevron a cumparat Atlas Energy, pentru a exploata accesul catre petrolul din perimetrul Malcellus, din nordul SUA.

Printre planurile de viitor ale gigantului se numara si intensificarea activitatii de exploatare din Golf.

#companii, #top companii mondiale, #top fortune 500 , #stiri Wal Mart