VW va plati 3,3 miliarde euro pentru 42% din divizia de masini sport a Porsche

Vineri, 14 August 2009, ora 10:50
1149 citiri
VW va plati 3,3 miliarde euro pentru 42% din divizia de masini sport a Porsche

Volkswagen (VW) a ajuns, joi, la un acord de preluare a 42% din divizia de automobile sport a holdingului Porsche SE, aceasta fiind prima etapa a procesului de fuziune dintre cei doi mari producatori auto europeni, transmite Reuters.

VW va plati 3,3 miliarde de euro, in acest an, pentru participatia la Porsche AG, creand conditiile pentru formarea unui grup integrat de automobile pana la sfarsitul lui 2011, au anuntat cele doua companii, precizeaza Mediafax.

Tranzactia a fost aprobata de consiliile de administratie ale VW si Porsche. Directorul general al VW, Martin Winterkorn, care va conduce grupul nou format si a fost numit deja sef al Porsche SE, a declarat ca acordul marcheaza o noua era pentru ambele companii.

Noul grup va reuni zece branduri, marca Porsche urmand sa se alature Audi, Bentley, Bugatti, Skoda, Seat si Lamborghini. Pentru a finanta achizitia, Volkswagen intentioneaza sa emita actiuni preferentiale pentru majorarea capitalului, in prima jumatate a anului 2010.

Porsche SE are nevoie de reechilibrarea balantei contabile, dupa ce s-a indatorat incercand sa preia VW. La inceputul anului 2009, grupul Porsche, care detine putin peste 50% din actiunile cu drept de vot ale VW, a fost nevoit sa renunte la strategia de majorare a participatiei si sa negocieze o fuziune.

In luna iulie, Porsche l-a inlaturat din functie pe directorul general Wendelin Wiedeking, iar in prezent face eforturi sa reduca datoriile de peste zece miliarde de euro. Tot pentru reducerea datoriilor, familiile care controleaza Porsche SE vor vinde compania de dealeri auto, cea mai mare din Europa, catre VW.

Compania, cu o valoare contabila de 3,55 miliarde de euro, va fi vanduta pana in 2011. Porsche urmeaza totodata sa isi majoreze capitalul printr-o emisiune de actiuni ordinare si preferentiale, in prima jumatate a anului 2011.

Familiile Porsche si Piech vor ramane cei mai mari actionari ai grupului care va rezulta din combinarea VW si Porsche SE, a spus Winterkorn. Landul Saxonia Inferioara, care detine o participatie de 20% la VW, va pastra dreptul de veto al deciziilor importante si de a numi noi membri in consiliul de supraveghere.

Finalizarea acordului depinde de acceptul bancilor creditoare ale Porsche si de clarificarea problemelor structurale, potrivit comunicatului Porsche. In urma acordului, emiratul Qatar va deveni al treilea mare investitor la noul grup, a spus directorul general al VW, fara sa mentioneze marimea participatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#porsche, #volkswagen , #stiri Volkswagen