Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Skoda, de la Favorit la Superb

Skoda, de la Favorit la Superb

Skoda Auto a fabricat 5.000.000 de autovehicule din 1991, cand compania a fost preluata de Volkswagen Group. Autovehiculul cu numarul 5.000.000, iesit de pe linia de productie de la Mlada Boleslav la inceputul lunii noiembrie, este un model Skoda OctaviaAmbiente nou, propulsat de un motor pe benzina 1.6 MPI/75 kW. Autovehiculul aniversar de culoare bej Sahara metalizata a fost donat de compania Skoda Auto serviciului medical din orasul Mlada Boleslav, care asigura asistenta medicala pentru aproximativ 700 batrani si persoane cu handicap din Regiunea Centrala a Boemiei.

Volkswagen Group a preluat uzina de motoare Skoda din Cehia in aprilie 1991. La acel moment, compania fabrica anual aproximativ 170.000 de unitati din unicul model, Favorit. Un prim rezultat al colaborarii a fost unul dintre cele mai de succes modele din istoria brand-ului de pana atunci - Skoda Felicia, care a inregistrat o cifra record de 1.420.441 de unitati vandute pana la sistarea productiei in anul 2001. Skoda Octavia a fost primul model al brand-ului care a beneficiat de strategia modulelor si tehnologiilor comune, prezente pe celelalte modele fabricate in cadrul Volkswagen Group. Pentru productia acestui model s-a construit o noua uzina de asamblare in Mlada Boleslav in 1996 - considerata si la ora actuala una dintre cele mai moderne din Europa. Concomitent, Skoda Octavia a devenit simbolul unei regenerari complete a intregii companii, reprezentand inceputul unui nou drum in reconstructia reputatiei si imaginii marcii. Pentru complexul proces de productie a celui mai mare model Skoda - limuzina de lux Superb - s-a construit o uzina complet noua la Kvasiny in 2001.

Evolutia

Pe parcursul a mai mult de paisprezece ani de colaborare intre compania Skoda Auto si Volkswagen Group, toate zonele de productie, incluzand productia de agregate si linia de asamblare, au fost echipate cu cele mai avansate tehnologii si modernizate la cele mai competitive standarde. Un numar maxim de autovehicule Skoda, 3.756.148 de unitati, a iesit de pe linia de productie a uzinei principale de la Mlada Boleslav de la preluarea de catre Volkswagen Group in 1991. Astazi, productia si asamblarea modelelor Fabia si Octavia, precum si productia de motoare si cutii de viteze proiectate nu numai pentru autovehiculele Skoda, dar si pentru alte marci ale grupului, se desfasoara in Mlada Boleslav. Linia de asamblare Vrchlabi, specializata in productia modelului Octavia Tour si a versiunilor speciale ale modelului Octavia (modelul Octavia RS si modelul cu tractiune integrala, Octavia Estate 4x4), a fabricat 727.046 de autovehicule in aceasta perioada. Uzina sora din Kvasiny, unde se desfasoara la ora actuala asamblarea modelului Superb si unde productia noii game de modele, Skoda Roomster, este pe punctul de a fi lansata, a fabricat un numar total de 389.697 de autovehicule de la preluarea de catre Volkswagen. Pana in anul 2000, autovehiculele Skoda erau fabricate si in uzina de asamblare Volkswagen Poznan din Polonia. La ora actuala, autovehiculele Skoda sunt fabricate pe liniile de asamblare din Ucraina, Bosnia si Hertegovina, India si Kazahstan. Ca parte a strategiei pe termen lung de extindere a brand-ului la nivel international, autovehiculele Skoda vor fi fabricate in curand si in China.

Aniversara Octavia

Autovehiculul aniversar cu numarul 5.000.000 este un model Skoda Octavia de ultima generatie, lansat in premiera pe piata in primavara anului 2004. Au urmat versiunile Octavia Combi si Octavia Combi 4x4 in toamna anului 2004, in timp ce familia acestui model a fost completata in acest an de un autovehicul de familie, Skoda Octavia RS si Skoda Octavia Combi RS. Popularitatea modelului Octavia a fost confirmata de vanzari, tehnologia avansata fiind la randu-i recunoscuta de experti. Noua generatie de Skoda Octavia a fost desemnata masina anului, nu numai in Republica Ceha, ci si in Finlanda, Marea Britanie, Lituania, Bulgaria si Serbia-Muntenegru. Skoda Octavia a castigat si prestigioasele premii "Golden Wheel" si "Auto Trophy", titlul "The Most Beautiful Car in the World" in Italia si distinctia "Most Beautiful Car of the Year 2005" in Republica Ceha.

1991-2005

- Favorit, Forman, Pick up (768,690 unitati) 1991-1994

- Felicia, Felicia Combi, Pick up (1,420,441 buc.) 1994-2001

- Fabia, Fabia RS, Fabia Combi, Fabia Sedan (1,379,978 unitati) incepand cu 1999

- Octavia, Octavia Combi (Tour) (1,144,677 unitati) incepand cu 1996

- Octavia, Octavia Combi (201,999 unitati) incepand cu 2004

- Superb (84,215 unitati) incepand cu 2001

Valentin Bolocan

Curierul National

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1064 ori