Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Producatorii de autoturisme din Europa Centrala se confrunta cu un deficit de forta de munca

Producatorii de autoturisme din Europa Centrala se confrunta cu un deficit de forta de munca

Pe masura ce industria constructoare de masini din Europa s-a mutat din Vest in Est in ultimul deceniu, Slovacia si-a castigat reputatia de 'Detroit-ul din inima Europei', noteaza agentia de presa Reuters.

Volkswagen, Peugeot si Kia au fabrici in aceasta tara sau au planuri in derulare, in acest sens, profitand din plin de mana de lucru ieftina, taxe mici si pozitionarea Slovaciei. Dar noile fabrici au absorbit aproape toata forta de munca disponibil a in asemenea masura incat fabricantii de autoturisme trebuie sa ofere o serie de stimulente si chiar sa inceapa sa caute forta de munca in alte tari.

'Ne confruntam cu o lipsa a fortei de munca pentru anumite posturi. Sunt tot mai putine posturi pentru cei foarte calificati', a declarat Dusan Dvorak, purtatorul de cuvant al ultimului magazin deschis de compania coreeana Kia Motors. 'am dat anunturi pentru anumite posturi chiar in tarile vecine'.

Frantisek Bardy, un tanar de 27 de ani, care a lucrat in cadrul a catorva dintre uzinele mentionate, este un exemplu in acest sens. In momentul in care si-a cautat un nou loc de munca, a avut de unde alege, in final optand pentru uzina Peugeot din Trnava. Nu il afecteaza prea tare faptul ca trebuie sa se deplaseze peste 150 de kilometri la fiecare doua saptamani, chiar daca apartamentul sau este in apropierea uzinei Kia, in nordul orasului Zilina.

'Am fost la un interviu si la Kia, dar salariul nu era chiar atat de bun', a declarat acesta in timp ce testa sisteme de racire pe o linie de asamblare la Peugeot. 'Aici mi-au spus ca am sanse sa avansez si mi-au asigurat si cazarea, asa ca imi place postul acesta', a subliniat tanarul. Este simplu de observat de ce concernul francez Peugeot a ales aceasta zona pentru a muta productia de la uzina Coventry, din Marea Britanie, care se va inchide pana la sfarsitul acestui an.

Nu numai salariile sub o treime din cele acordate in Europa de Vest, dar si faptul ca guvernul ofera o serie de stimulente atractive si un regim de taxe avantajos ii tenteaza pe investitori. Pana in anul 2012, Slovacia va produce 840.713 de vehicule pentru transportul pasagerilor, mai mult decat productia pe cap de locuitor a oricarei tari din lume, potrivit J.D. Power Automotive Forecasting.

Anul trecut, cu o productie de 267.032, s-a situat in urma vecinilor sai din Europa Centrala, Cehia si Polonia, care au avut o productie de 826.629, respectiv 589,561 vehicule, informeaza aceeasi sursa.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 864 ori