Ferdinand Piech, omul cheie al Volkswagen, a intrat in vizorul justitiei germane

Luni, 26 Noiembrie 2007, ora 22:47
1033 citiri
Ferdinand Piech, omul cheie al Volkswagen, a intrat in vizorul justitiei germane

Presedintele consiliului de supraveghere al Volkswagen si omul forte al companiei, Ferdinand Piech, este de acum inainte in colimatorul justitiei germane, care a anuntat luni ca vrea sa stabileasca daca acesta a stiut despre practicile de coruptie din cadrul grupului, arata luni AFP.A doua zi a procesului legat de scandalul de coruptie din cadrul companiei constructoare de automobile, desfasurat la tribunalul din localitatea Brunswick, din vestul Germaniei, a creat o lovitura de teatru.

Justitia dispune de acum inainte de "indicatii importante" despre rolul lui Ferdinand Piech, a spus luni procurorul general Ralf Tacke, in deschiderea audierii fostului presedinte al comitetului de intreprindere de la Volkswagen, Klaus Volkert, si a fostului sef de personal al companiei, Klaus-Joachim Gebauer, aflati amaandoi in boxa acuzatilor.

Fostul patron al Volkswagen ar fi fost informat inca de la sfarsitul anilor 1990 de catre Bruno Adelt, directorul financiar din perioada respectiva, despre miscarile suspecte ale unui cont special, numerotat 1860, care servea pentru plata calatoriilor si a unor prostituate pentru reprezentanti sindicali, scrie AFP.

La momentul respectiv ar fi fost deschisa o ancheta interna a cazului de catre seful secretariatului general al lui Piech, Rupert Stadler, care conduce in prezent compania Audi, mai arata AFP.

"Este plauzibil" ca rezultatele unei astfel de anchete sa ii fi fost comunicate fostului sef al Volkswagen, in conformitate cu declaratiile lui Ralf Tacke, care totusi nu l-a investigat pe Piech. Pentru moment, procurorul general ar intentiona doar sa convoace martori noi, printre care Stadler si Adelt.

Aluziile procurorului general au avut insa deja un efect exploziv in Germania.

La Volkswagen se vorbeste despre deschiderea unui proces pentru calomnie, iar compania a publicat un comunicat care afirma hotarat ca intre 1997 si 2002 nu a fost facuta niciodata vreo ancheta referitoare la contul "1860". "Grupul si presedintele boardului de la momentul respectiv nu aveau niciun fel de cunostinta despre deturnari", precizeaza comunicatul, citat de AFP.

Incepand din 2005 si de la primele dezvaluiri despre sistemul de coruptie de la cel mai mare constructor de automobile din Europa, Ferdinand Piech a reusit sa stea departe de scandaluri, folosind in apararea sa un acelasi argument, faptul ca nu ar fi stiut nimic.

Eminenta cenusie de la Volkswagen a spus intotdeauna ca nu a stiut niciodata nimic nici despre calatorii, nici despre prostituate si nici despre cadourile oferite presedintelui comitetului de intreprindere pentru cumpararea pacii sociale.

Negatiile au trezit uneori neincrederea observatorilor, carora le era greu sa creada ca la Volkswagen s-ar fi putut intampla ceva fara ca Piech sa fi stiut. Piech nu este doar fostul sef al companiei sau doar actualul presedinte al consiliului de supraveghere, el este si actionar si artizan al apropierii dintre Volkswagen si Porsche, mai scrie AFP.

Ferdinand Piech, in varsta de 70 de ani, este nepotul lui Ferdinand Porsche, creator al Broscutei in timpul regimului nazist, inainte de a se lansa in sectorul masinilor sport.

Cele doua procese anterioare, care au culminat cu condamnarea fostului director de resurse umane, Peter Hartz, nu au adus niciun fel de dovada privitoare la implicarea lui Piech in sistemul de coruptie de la Volkswagen.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...